Ga naar Content

Zandvoorter Joop blijft aan huis gekluisterd: nog steeds geen scootmobiel

Nog steeds moet Joop Papavoine uit Zandvoort wachten op zijn scootmobiel. Onlangs konden we melden dat hij, na ruim negen maanden wachten, eindelijk het voertuig en een speciale box zou krijgen. Dat gaat nu toch niet door. De gemeente vindt de box, waar de scootmobiel in kan worden opgeborgen, volgens Joop te duur. 

De box zou in de hal van het wooncomplex aan de Flemingstraat komen te staan. Nu zoekt de gemeente naar een andere oplossing. Joop is slecht ter been en heeft echt een scootmobiel nodig, zo vindt hij. Fietsen vindt hij voor zichzelf te gevaarlijk, maar ook voor andere weggebruikers. Hij is al een paar keer onderuit gegaan en wandelen gaat ook lastig.

Tekst gaat verder onder de foto.

Joop Papavoine - Foto: NH Media / Paul Tromp

Door nieuwe wetgeving mag Joop zijn scootmobiel niet zomaar ergens in het pand parkeren. Dit vanwege het brandgevaar tijdens het opladen van de accu en omdat het voertuig vluchtroutes zou kunnen blokkeren.

Woningbouwcorporaties en gemeenten moeten daarom naar alternatieve parkeerlocaties zoeken. Bij voorkeur buiten de wooncomplexen. Joop werd de afgelopen tijd nauwelijks op de hoogte gehouden door beide partijen en dus moest hij maanden afwachten.

Box in de hal

Het probleem is dat de 77-jarige Zandvoorter op de bovenste verdieping woont. En de lift is te smal voor een scootmobiel. Een brandwerende box in de grote centrale hal zou de ideale oplossing zijn en dat leek eventjes ook te lukken. Zowel woningbouwcorporatie Pre Wonen als de gemeente Zandvoort gingen daarmee akkoord.

Toch wilde Joop de slingers nog niet ophangen, want ergens had hij het gevoel dat er misschien toch nog een kink in de kabel zou zitten. En dat bleek ook zo te zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

De centrale hal van de flat van Joop in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

"Ik kreeg laatst een telefoontje. De hoge heren van de gemeente vinden de aanschaf van de box te duur", vertelt Joop. "Ik krijg de scootmobiel met honderd procent zekerheid, maar niet zolang er geen definitieve plek voor de box is gevonden."

Volgens Joop stelt de gemeente Zandvoort nu voor om een ander type box, een zogenaamde cube, niet in de hal, maar op een stuk groen buiten het pand te plaatsen. Het gaat om gemeentegrond. Ook heeft de gemeente een parkeerplaats op het oog, waar de box kan staan.

"Ze komen 17 april hier eerst naar de elektra kijken. Hoe en of de kabels dan naar de scootmobiel kunnen lopen. Ik ga er maar vanuit dat het daarna weer een tijd duurt voordat het écht allemaal rond is. Het moet waarschijnlijk weer over honderd schijven", sombert Joop.

Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat Joop aan alle eisen voldoet om zijn scootmobiel te krijgen. Maar het zou hier om 'een uitzonderlijke situatie' gaan waar Joop zijn voertuig straks kan parkeren. Waarom het niet in de hal kan en of het allemaal te duur was, kan de woordvoerder nu niet zeggen.

De woordvoerder bevestigt dat er over een week een onderzoek komt naar de elektra in het pand en dat de gemeente er alles aan doet om Joop niet nog veel langer te laten wachten.  

Toch is Joop tevreden dat de box dan zeer waarschijnlijk op het stukje groen een plaats krijgt. "Het is dicht bij het wooncomplex. Het is niet te ver lopen voor me."

'Te tragisch voor woorden'

Huurders Platform Zandvoort heeft Joop afgelopen maanden ook proberen te helpen bij het zoeken naar een oplossing. Teresa Mok van het platform staat er van te kijken dat Joop nu alweer in de wachtstand wordt gezet. "Wat is dit erg weer. Het is te tragisch voor woorden, onmenselijk bijna. En dat terwijl we tijdens de laatste vergadering met Pre Wonen nog over plaatsing van de box in de hal hebben gesproken!"

Mok denkt dat de communicatie tussen de gemeente en Pre Wonen allerminst gladjes verloopt. Ze gaat de situatie van Joop opnieuw bespreken met de woningbouwcorporatie. "Uiteindelijk zullen ze in de toekomst de scootmobielen daar toch in de hal moeten kunnen parkeren. Er wonen vooral senioren en de hal is ruim genoeg."

Tekst gaat verder onder de foto.

De onderbuurvrouw van Joop heeft inmiddels ook een box in haar tuin staan - Foto: NH Media / Paul Tromp

Joop wacht het, hij is het inmiddels wel gewend, allemaal maar weer af. "Dan is er weer dit en dan weer dat. Het blijft allemaal zó onduidelijk." Er zit voor hem voorlopig niets anders op dan met zijn slechte fysieke gesteldheid naar buiten te gaan.

"Ik ben net met de bus naar Haarlem geweest om mijn gehoorapparaat na te laten kijken. En ik ben nu pas thuis. Op de Grote Houtstraat moet ik om de honderd meter even stoppen, omdat mijn lichaam pijn doet." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]