Ga naar Content

Opvolger van opgestapte Hilversumse wethouder moet van oppositiepartij komen

De opvolger van de in Hilversum opgestapte wethouder Karin Walters komt niet van een coalitiepartij. Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks zijn op zoek naar een bestuurder van een andere politieke kleur. Het kwartet gaat de komende tijd kijken welke oppositiepartij zich kan en wil aansluiten bij de huidige coalitie.

Wie volgt Karin Walters op als wethouder in Hilversum? - Foto: Gemeente Hilversum

"De coalitiepartijen hebben samen de wens om te zoeken naar een bredere basis in de huidige gemeenteraad, waarbij het bestaande coalitieakkoord de basis blijft. Dit betekent dat de huidige coalitiepartijen niet in eerste instantie zoeken naar een wethouder uit één van deze partijen", zo meldt GroenLinks-fractievoorzitter Marleen Remmers namens de vier collegepartijen in een persbericht.

Walters stapte op woensdag 3 april nogal onverwacht op. Haar positie bleek toch onhoudbaar nadat half maart bekend was geworden dat zij mogelijk naar Wit-Rusland of Rusland zou willen verhuizen om daar kleinschalig biologisch te willen gaan boeren.

Te veel over de persoon

Hoewel er politiek geen druk op zat - het zou vooral om een privékwestie gaan - bleken er maatschappelijk zoveel aanhoudende vraagtekens te zijn dat de Hart voor Hilversummer uit eigen beweging te stopte als wethouder. Het ging te veel over haar persoon en niet langer over haar beleid, zo was de uitleg vorige week woensdag tijdens een extra ingelaste raadsvergadering.

Lees ook

Tijdens die politieke bijeenkomst gaf Hart voor Hilversum aan even van deze dreun bij te willen komen om vervolgens binnen de eigen gelederen een opvolger te zoeken. Dat plan is nu van tafel. De vier bestuurderspartijen hebben het vertrouwen opnieuw in elkaar uitgesproken, maar hebben toch besloten een extra partij aan de coalitie toe te voegen en die partij dan ook te belonen met een wethouder.

Hilversum heeft een vijfde wethouder nodig, want de overgebleven vier hebben de portefeuille van Walters inmiddels al wel verdeeld, maar ze hebben nu te veel werk. Daarom zei wethouder Arno Scheepers al dat het overnemen van Walters' dossiers, zoals wonen, financiën, media en de fusie met Wijdemeren, echt van tijdelijke aard is. 

Over twee weken

Wie de lege wethoudersplek in het Hilversumse raadhuis gaat vullen, is nu nog niet duidelijk. De coalitiepartners gaan in gesprek met de oppositiepartijen. In Hilversum zijn dat D66, Democraten Hilversum, SP, PvdA, ChristenUnie en BVNL. Over twee weken moet er volgens het schema van de coalitie daarover meer naar buiten komen. 

Lees ook