Ga naar Content

Hilversumse wethouder Walters stapte op vanwege 'aanhoudende druk' na Rusland-rel

De Hilversumse wethouder Karin Walters is vorige week opgestapt vanwege 'aanhoudende maatschappelijke druk'. Vragen van andere gemeenten en 'partners uit de stad' over Walters' vermeende verhuizing naar Rusland hebben haar positie onhoudbaar gemaakt. Dat stelde collega-wethouder Arno Scheepers gisteravond in de extra raadsvergadering over het vertrek van Walters. 

Hart voor Hilversum-fractievoorzitter Regie Redmeijer is aan het woord. - Foto: NH Media

De geruchten rond wethouder Karin Walters waren de afgelopen weken het gesprek van de dag. Na een publicatie van een landelijke krant had iedereen het over het 'nieuws' dat Walters plannen had om kleinschalig te gaan boeren in Wit-Rusland of zelfs in Rusland. Ze zou zelfs al aan de Belarussische grens hebben staan kijken, omdat ze graag uit Nederland weg zou willen. 

Lees ook

Het wekenlange gegons en de vraagtekens over dit voornemen zorgden kennelijk maatschappelijk nogal voor veel onrust. Door welke partijen er dan steeds vragen bleven komen, bleef gisteravond in het raadsdebat onduidelijk.

Maar duidelijk was de uitkomst wel: voor Walters was het hoe dan ook niet langer mogelijk om effectief te kunnen functioneren. Toen heeft zij zelf haar conclusie getrokken en stapte ze op. 

Emigreren

Dat was althans de lezing van wethouder Arno Scheepers, die gisteravond tijdens een extra raadsvergadering, namens burgemeester en wethouders het woord voerde. Na de publicatie, waarin bekend werd dat Walters aanwezig is geweest bij een bijeenkomst over 'emigreren naar Rusland' begon de onrust. Even leek de zaak over te waaien: er werden geen politieke vragen gesteld over deze kwestie en de raad heeft haar ook niet om opheldering heeft gevraagd.

Lees ook

Toch stapte zij vorige week ineens op. Daar heeft Walters nog wel even over gedaan. In eerste instantie had ze vorige week dinsdag, toen de kwestie 'uitvoerig' is besproken in het wekelijkse overleg van burgemeester en wethouders, zelf al de knoop doorgehakt. Bij een snel belegde bijeenkomst van haar partij Hart voor Hilversum later die avond besloot ze er nog een nachtje over te slapen. Die woensdag viel na een nieuw college-overleg toch de definitieve conclusie: Walters stopt. 

Voor iedereen in de Hilversumse politiek kwam deze mededeling heel onverwacht. Walters functioneerde voor coalitie én oppositie goed als wethouder en de 'Rusland-kwestie' leverde politiek geen druk op, ook al ontkende ze in eerste instantie niet bij de bijeenkomst te zijn geweest. Hebben haar collega's haar dan onder druk gezet, luidde de vraag woensdagavond herhaaldelijk.

Uitvoerig gesproken

Wethouder Scheepers wees die suggestie steeds resoluut van de hand. Keer op keer herhaalde hij dat Walters uit eigen overweging is opgestapt. Vorige week is er wel 'uitvoerig over deze casus' met haar gesproken, maar dat is heel wat anders dan iemand het mes op de keel zetten. Er is door de collega's ook geen advies gegeven aan haar, stelde Scheepers. 

Vooral de oppositiepartijen wezen naar de uitspraken van vorige week van Regie Redmeijer, de fractievoorzitter van Hart voor Hilversum. Zij zei op de dag dat Walters vertrok dat zij wel degelijk onder druk was gezet door de andere collegeleden.

Daar komt ze nu op terug. Het was een primaire reactie geweest, aldus Redmeijer gisteravond. Daar kwam volgens haar nu bij dat Walters bij haar de indruk zou hebben gewekt dat de anderen zouden hebben aangedrongen op haar vertrek. Het was allemaal te stellig opgeschreven in de lokale pers. 

Tekst gaat verder onder het kader.

'Jij hoeft mij nooit meer te bellen'

Hart voor Hilversum-fractievoorzitter Regie Redmeijer heeft duidelijk geen hoge pet op van de journalistiek. Tijdens de raadsvergadering zei ze al dat ze alleen nog met de lokale pers praat om vervolgens bijna in dezelfde zucht te benadrukken dat haar woorden vorige week in de lokale bladen iets anders zijn opgetekend dan ze heeft gezegd.

Na afloop van de vergadering stonden onder meer collega's van de lokale krant HilversumsNieuws, NOS en het Algemeen Dagblad in de gang voor de raadzaal na te praten. Toen Redmeijer zich hierbij voegde, liet ze duidelijk weten geen verantwoording of een verklaring te willen afleggen aan landelijke of andere media. Nadere uitleg bleef uit.

Tegen AD-journaliste Phaedra Werkhoven, die het bewuste artikel over Walters' aanwezigheid bij de 'emigreren naar Rusland'-bijeenkomst schreef, bitste ze toe dat ze haar ook nooit meer hoeft te bellen. Het deed ook de wenkbrauwen fronsen bij een aantal van haar politieke collega's, die daar kort met Redmeijer over spraken.

De onvrede binnen de politiek was groot. Walters is vertrokken. Ze heeft besloten geen verantwoording af te leggen aan de raad en hoewel het college zegt zo open en transparant mogelijk te zijn, kwam daar ook totaal geen opheldering over waarom de Hart voor Hilversummer nu is opgestapt. "Het past ons niet om haar persoonlijke afwegingen hier te vertellen", was Scheepers uitleg constant.

Aardbeving

Maar hoe gaat het nu verder? Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks gaan gewoon met elkaar door. Het kwartet sprak het vertrouwen opnieuw in elkaar uit. Wel is het zo dat Hart voor Hilversum even om een adempauze heeft gevraagd. Het plotselinge opstappen van Walters is als een aardbeving geweest, waarvan de naschokken nog altijd voelbaar zijn bij alle achterblijvers. 

Hoewel daar breed begrip voor is, wilde de raad wel weten hoe lang dat bijkomen dan gaat duren. De stad moet immers bestuurd worden en wie pakt haar belangrijke dossiers, zoals financiën, wonen, media en de fusie met Wijdemeren dan op? Haar dossiers zijn al tijdelijk onderverdeeld bij de overige vier wethouders, maar dat kan echt niet heel lang duren, want het is te veel voor hen. Dat gaf Scheepers duidelijk aan.

Nieuwe wethouder?

Grote vraag is alleen: wie gaat die nieuwe wethouder leveren? Het meest logische zou een nieuwe Hart voor Hilversummer zijn, maar wie kan die pittige functie aan binnen de partij? Of komt er opnieuw iemand van buiten, zoals Karin van Hunnik? Of komt er bijvoorbeeld een tweede wethouder van een van de andere coalitiepartijen? De vraag werd duidelijk gesteld, maar een ontwijkend antwoord volgde van VVD'er Scheepers.

Nu het stof langzaam is neergedaald, lopen de gesprekken met Walters over een gepast afscheid. Na achttien jaar in de lokale politiek te hebben gezeten, waarvan tien als wethouder, verdient ze meer dan een roemloos vaarwel via de achterdeur, zo is de gedachte. Begin volgende week verwacht burgemeester Gerhard van den Top hierover meer te kunnen vertellen.

Lees ook