Ga naar Content

Hilversumse wethouder Walters stapt op na relletje over 'verhuizing naar Rusland'

De Hilversumse wethouder Karin Walters stapt per direct op. Walters was twee weken geleden betrokken bij een klein relletje rond haar persoon, nadat een landelijke krant schreef dat ze naar Rusland zou willen verhuizen. Dat ontkende ze, maar ze legt haar werk nu toch neer omdat de rel 'afleidt van effectief bestuur'. 

Wethouder Karin Walters/archief - Foto: NH Media

Walters was de afgelopen tien jaar wethouder namens Hart voor Hilversum, daarvoor zat ze acht jaar in de gemeenteraad. Ze maakt haar vertrek vandaag kenbaar in een korte verklaring aan de Hilversumse gemeenteraad, die in handen is van NH. 

De wethouder was twee weken geleden betrokken bij een klein relletje rond haar persoon, nadat een landelijke krant schreef dat ze naar Rusland zou willen verhuizen.

Gerucht over Rusland-verhuizing

Dat gerucht kwam de wereld in nadat Walters op persoonlijke titel een bijeenkomst over kleinschalig biologisch boeren in Wit-Rusland en Rusland bezocht. Daar was ook een Forum voor Democratie-medewerker aanwezig die 'hulp biedt bij verhuizing'. Daarnaast zou Ruslanddeskundige Marie-Thérese ter Haar hebben gezegd dat er 'as we speak al mensen aan de Belarussische grens staan om eens te gaan kijken'. Ze doelde op een 'leuke vrouw, die wethouder is in Hilversum'. Later bleek dat om Walters te gaan. 

"Door de publicatie over mijn privéverkenning word ik in de gevoeligheid getrokken van landelijke politieke thema's"

Karin Walters

Walters ontkende nog dezelfde dag naar Rusland te willen verhuizen en zich te willen blijven inzetten voor Hilversum. Toch stopt ze nu. "Door de publicatie over mijn privéverkenning word ik in de gevoeligheid getrokken van landelijke politieke thema's. Dit leidt af van effectief bestuur van mij en van het gemeentebestuur van Hilversum, waar ik altijd voor heb gestaan", schrijft ze aan de gemeenteraad. 

Ze voegt daar aan toe dat ze 'van harte steunt' dat Hilversum Oekraïense vluchtelingen opvangt en dat ze als wethouder 'het leed van de aanslag op vlucht MH17 diep doorleefd heeft'. 

Trots op tien jaar als wethouder

Walters zegt verder trots te zijn op wat ze samen met de rest van het gemeentebestuur en haar partij bereikt heeft voor Hilversum. "Wijkcentrum de Nieuwe Lelie wordt nu gebouwd in Hilversum-Zuid, de hondenbelasting is afgeschaft, er is regionale steun voor een nieuw dierenasiel, er komen 382 flexwoningen voor mensen in woningnood op het Circusterrein en er komen meer mensen in aanmerking voor minimaregelingen. Dit alles terwijl de woonlasten en de tarieven voor de parkeervergunningen laag bleven."