Ga naar Content

Noodlijdende Helderse vogelopvang gaat mogelijk nooit meer open

Het is nog onzeker of en wanneer vogelasiel de Paddestoel in Den Helder weer open kan. Dat laat bestuurder Ben Reiff weten aan NH. Vorige week sloot de opvang plots de deuren, nadat de beheerder zich ziek meldde wegens overspannenheid. Voor nu nemen wildopvang De Bonte Piet en vogelopvang Ecomare de dieren uit de omgeving op. "We proberen de dierenambulance te ontlasten door ze zo min mogelijk naar Midwoud te laten rijden."

Foto: NH Media/ Jurgen van den Bos

Het plan is om dieren tijdelijk in een loods van de Paddestoel op te vangen. Ben Reiff: "De dierenambulance heeft ook toegang tot onze loods waar geen dieren zitten. We willen dat ze daar de opgevangen dieren verzamelen, zodat ze ze pluksgewijs naar Midwoud kunnen brengen." De vogels worden er niet verzorgd, maar dat hoeft volgens Reiff ook niet. "Zolang er maar een bakje met water staat. Voer is niet noodzakelijk, ze kunnen een dagje zonder. Dieren die dringend hulp van een dierenarts nodig hebben, worden sowieso meteen weggebracht."

Dankzij deze oplossing zou de dierenambulance minder vaak heen en weer hoeven naar wildopvang de Bonte Piet. "Zo proberen we ze te ontlasten, en ook de kosten te drukken."

Hoe het nu verder moet, weet Reiff ook niet. "Met overspannenheid weet je nooit hoe lang het duurt voor iemand weer kan werken. Als je griep hebt, ben je vaak na twee weken wel weer beter. Maar dat is nu veel moeilijker te voorspellen. We proberen er het beste van te maken."

Naheffing

Ondertussen zijn letterlijk de stekkers eruit getrokken bij de noodlocatie van de Paddestoel aan de Handelskade in Den Helder. Reiff: "Het is een loods waar het binnen net zo koud is als buiten. We moesten deze winter flink stoken en kregen laatst dan ook een enorme naheffing."

Het kostenplaatje is ook iets waar de gemeente Den Helder tegenaan loopt. De gewenste nieuwbouw bij de Helderse Vallei valt alsmaar duurder uit en nu De Bonte Piet de dieren opvangt, heeft de Paddestoel te maken met dubbele kosten. Er moet worden betaald voor de opvang van de dieren elders én de huidige plek en het personeel moet worden doorbetaald.

"Als de nieuwbouw wordt uitgesteld, trek ik mijn handen er vanaf. Stop er dan maar helemaal mee"

Ben Reiff, bestuurder vogelasiel de Paddestoel

Nu de beheerder wegens ziekte is uitgevallen en de Paddestoel stilligt, zou het voor een optie kunnen zijn om in afwachting van de nieuwbouw helemaal te stoppen. Ben Reiff: "Dan druk je wel de kosten, maar het is de vraag of jouw medewerkers later nog weer terugkomen."

Ondertussen lijkt de nieuwbouw dichterbij en verder weg te zijn dan ooit, geeft Reiff aan. "De vergunning vanuit de provincie lijkt eindelijk rond te komen. Maar de gemeente moet ook bezuinigen en denkt daarbij aan een lagere bijdrage voor de Paddestoel. Het kan toch niet zo zijn dat we straks een vergunning hebben en dat dan alsnog de stekker eruit wordt getrokken?"

Als dat zo is, hoeft het van hem niet meer. "Ik houd ons personeel jarenlang voor dat het goed komt en dat ze vertrouwen moeten houden. Maar als er nooit iets gebeurt, gaan ze ook denken: hij heeft mooie praatjes, maar er komt niks van terecht."

Uitstel

Reiff vervolgt: "Er wordt door de gemeente ook gedacht aan het uitstellen van de nieuwbouw. Een simpele berekening van mij laat zien dat dat alleen maar méér geld gaat kosten, in plaats van minder. Als de plannen worden uitgesteld, trek ik mijn handen er vanaf. Stop er dan maar helemaal mee. Maar ja, uiteindelijk zijn de dieren dan inderdaad de dupe."

Overigens pleit hij niet alleen voor steun van de gemeente of de provincie, maar ook van de landelijke overheid. "Er wordt wetgeving opgesteld - zo moeten beheerders van een wildopvang ten minste een hbo-opleiding hebben. Maar er komen nul centen bij."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]