Ga naar Content

Vertragingen en annuleringen: Schiphol was gisteren de slechtst scorende luchthaven van de wereld

Op geen vliegveld ter wereld zijn gisteren meer vluchten geannuleerd of met vertraging vertrokken of geland dan op Schiphol. Dat blijkt uit statistieken van FlightRadar, dat dagelijks een top-10 samenstelt.

Borden met vertrek- en aankomstinformatie Schiphol - Foto: Inter Visual Studio

In totaal bleven 126 vliegtuigen die naar Schiphol zouden vliegen aan de grond, wat neerkomt op 18 procent van alle vluchten. Het aantal vluchten dat met vertraging op Schiphol landde, was met 249 (36 procent) nog veel groter.

Meest verstoorde luchthavens wereldwijd op 15 april 2024 - arrivals - Foto: FlightRadar

De enige luchthaven waar meer vluchten met vertraging landden, was London Heathrow. Maar omdat 'slechts' 42 vluchten naar Heathrow werden geschrapt, voert niet de Londense luchthaven, maar Schiphol de ranglijst aan. 

Vertrekkende vluchten

Wie gisteren vanaf Schiphol naar een bestemming vloog, had nog meer kans op vertraging of uitval: slechts 13 procent van alle vluchten vertrok volgens FlightRadar op de geplande tijd. In totaal werden 142 vluchten (20 procent) geannuleerd en liepen 468 vluchten (67 procent) vertraging op. 

Meest verstoorde luchthavens wereldwijd - vertrekkende vluchten - Foto: NH Media

Alleen de internationale vliegvelden in het Amerikaanse Charlotte (North Carolina) en Chicago (Illinois) scoorden statistisch slechter. Daar werden weliswaar nauwelijks vluchten geannuleerd, maar kwamen honderden vluchten meer met vertraging binnen dan op Schiphol (620 in Charlotte, 695 in Chicago).

Oorzaak

NH heeft Schiphol gevraagd hoe vaak Schiphol de meest verstoorde luchthaven ter wereld is, maar daar moet de woordvoerder het antwoord schuldig op blijven. Wel is bekend dat het grote aantal annuleringen en vertragingen van gisteren had te maken met de windrichting en de beschikbare banen. Bij wind uit het (zuid)westen worden doorgaans de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan ingezet. Vaak stijgen vliegtuigen dan op vanaf de Kaagbaan, en krijgen landende vliegtuigen de Buitenveldertbaan toegewezen. 

Maar omdat de Kaagbaan sinds begin februari tot 25 april gesloten is voor groot onderhoud, moesten zowel vertrekkende als landende vluchten van de Buitenveldertbaan gebruikmaken.

Lees ook

Eerst wordt de baan een tijdje opengesteld voor een of meerdere vertrekkende vliegtuigen, wat betekent dat er geen toestellen kunnen landen, en daarna wordt de baan een tijdje geopend voor een of meerdere landende toestellen, wat betekent dat er geen vliegtuigen kunnen opstijgen. 

Om te voorkomen dat de vertragingen al te veel zouden oplopen, waren gisterochtend al tientallen inkomende en uitgaande vluchten geschrapt, onder meer door KLM

Storing

Toch was de gifbeker daarmee nog niet leeg, want aan het eind van de avond werd Luchtverkeersleiding Nederland getroffen door een storing in het systeem.

Dankzij een backup konden sommige vluchten nog op Schiphol landen, maar meerdere toestellen moesten worden omgeleid naar Belgische en Duitse luchthavens, waarvandaan de duizenden passagiers met bussen naar Schiphol werden gebracht. Rond 1.30 uur was de storing verholpen, maar ook vanochtend leidden de naweeën ervan nog tot oponthoud, liet Schiphol weten. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]