Ga naar Content

Ontwikkelaars laten licht schijnen op Opmeer: plannen voor 85 hectare zonneweides

In de gemeente Opmeer hebben meerdere ontwikkelaars vier locaties op het oog die ze willen vullen met zonnepanelen. Al met al zijn de zogenoemde zonneweides goed voor ruim 85 hectare. De locaties zijn onderdeel van de Regionale Energietransitie (RES).

Foto: ANP/Rob Voss

Opmeer lijkt een populaire plek voor het opwekken van groene energie via zon. De ene na de andere ontwikkelaar probeert voet aan de grond te krijgen in de kleine plattelandsgemeente. Op vier plekken zijn ‘principeverzoeken’ voor zonneweides ingediend, die nu door de provincie worden beoordeeld. Het gaat in totaal om 85 hectare, waarvan ongeveer de helft wordt ingericht als 'nieuwe natuur' voor de biodiversiteit, waterberging of recreatie. "Een behoorlijk aantal", erkent verantwoordelijk wethouder Herman ter Veen. Het is nog niet duidelijk of alle verzoeken worden vergund.

In de ijskast

Én dan heeft de gemeente zelf ook nog zeven hectare 'gepland' voor een mogelijke zonneweide langs de A.C. de Graafweg, een stuk grond dat in 2022 al voor enkele miljoenen is aangekocht. Er werd destijds volop gesproken over de bestemming van de grond. "Een zonneweide, windmolens of een energieopslag. Die keuze moet nog gemaakt worden", zei de gemeente daarover.

Dat plan staat inmiddels in de ijskast omdat de uitbreiding van het bedrijventerrein De Veken in Opmeer niet doorgaat. De Raad van State zette daar in januari een streep door, omdat vakantiepark De Perelaer anders opgeslokt dreigde te worden. "We hadden voor ogen dat we de bedrijven op het nieuw stukje terrein zouden koppelen aan de zonneweide", vertelt Ter Veen. Toch geeft de gemeente de hoop niet op en wordt er verder gekeken naar een manier waarop de uitbreiding van het bedrijventerrein alsnog door kan gaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

De beoogde locaties in Opmeer: geel is het zoekgebied en blauw zijn de beoogde zonneweides - Foto: Gemeente Opmeer

Het buitengebied aan de Koningspade, dat in het westen ligt van Hoogwoud, is aangewezen als zoekgebied (Wester Boekelweg) in de Regionale Energietransitie (RES) van Noord-Holland Noord. Ook De Veken, grenzend aan het bedrijventerrein, is gekenmerkt als zoekgebied. Het is daarom geen gekke gedachte dat ontwikkelaars als NOVAR en TPSolar gebruikmaken van die speelruimte.

De toegewezen zoekgebieden zijn een 'middel' om de CO2-uitstoot voor bijna de helft in 2030 te verminderen. Dit is afgesproken in het landelijke Klimaatakkoord. "En onze vraag naar elektriciteit neemt alleen maar toe, dus zal de opgave de komende jaren alleen maar groter worden."

Waarom is Opmeer zo'n populaire plek? "Opmeer heeft twee grote zoekgebieden binnen de gemeente, en initiatiefnemers zijn beperkt tot de aangewezen gebieden waardoor er meerdere verzoeken zijn. Daarnaast zijn er enkele (agrarische) grondeigenaren die hun bedrijfsvoering willen veranderen en verduurzamen."

Zonnepanelen op daken?

Opmeer gaat aan de groene energie, maar dat betekent niet per se reden voor gejuich. Weerstand tegen de aanleg van zonneweides groeit in de gemeente. Als je in Hoogwoud het dorpje binnenrijdt, ontkom je niet aan een spandoek waarop staat 'Offer het mooie landschap in Opmeer niet op aan een zonnepark!'. Een actiecomité opgericht, dat zo'n 1.800 bewoners vertegenwoordigd, pleit ervoor om eerst de daken zoveel mogelijk vol te leggen, alvorens weilanden te gebruiken die vaak beter geschikt zijn voor landbouw.

Het is niet zo dat deze aanpak onder het tapijt wordt geschoven, benadrukt de gemeente. Op de bedrijventerreinen worden ondernemers juist door de gemeente gestimuleerd om de daken vol te leggen met zonnepanelen, benadrukt Ter Veen. "Daar hameren wij ook op, maar ze moeten wel zelf aan de bel trekken. De daken moeten vol en daar kunnen we als gemeente alle hulp in gebruiken."

Lees ook