Ga naar Content

Lange files A7 komen er echt nog wel, zegt Rijkswaterstaat: "We zijn er nog lang niet"

De werkzaamheden aan de 'Korporaal van de mariniers Jeroen Houwelingbrug' op de A7 bij Purmerend hebben nog niet tot enorme files geleid. Op bepaalde momenten mat Rijkswaterstaat een verkeersdaling van 27 procent. "Dat is ongekend", zegt woordvoerder Erik Suik, die gelijk waarschuwt: "We zijn blij met de start, maar we zijn er nog lang niet. We zitten nu in de eerste week die nog niet eens is afgelopen. Er komen echt nog drukke momenten."

De sticker - Foto: NH Media

Op dit moment is de aannemer nog druk bezig met voorbereidend werk aan de verzwakte brug, zodat er straks geboord kan worden. De verwachting is dat de werkzaamheden minimaal vijf maanden gaan duren. 

Om te testen welk vervoersmiddel het snelste was tijdens het begin van de werkzaamheden, gingen maandagochtend vier NH-verslaggevers op pad voor De Grote A7-race. 

Tekst loopt door onder de video.

Compilatie De Grote A7-Race - NH Nieuws

"In de ochtendspits zie je dat het echt rustiger is en dat er minder verkeer is", aldus Suik. "In de avondspits is dat al wat anders en is het vergelijkbaar met normaal, dan heb je wel wat extra reistijd zoals je dat altijd wel hebt op de A7."

"Er komen momenten dat het heel druk wordt. Dat zag je afgelopen donderdag ook: als er ergens een ongeluk gebeurt of er is iets met een vrachtwagen aan de hand, dan wordt het snel druk en dan heb je snel vertraging. Dat is altijd al zo en heeft niet zozeer te maken met onze werkzaamheden."

Beloningen en kortingskaarten

Op voorhand probeerde Rijkswaterstaat zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen niet achter het stuur te kruipen. Om dat te bereiken werd er onder andere een website in het leven geroepen waar mensen terecht kunnen voor beloningen als ze de auto laten staan en kortingskaarten van de NS.  

Ondanks de late lancering – de site kwam pas afgelopen vrijdag online - is hij goed bezocht, zegt woordvoerder Suik. Zo'n 2.500 mensen kozen voor een beloning in geld, 500 reizigers kozen voor een NS-kortingskaart. 

Dat lijkt misschien niet enorm veel, maar Suik zegt dat het wel degelijk helpt. "We zijn een weekje bezig. Dit betekent dat in principe 3.000 mensen elke dag niet de auto instappen. Kijk, het gaat ook niet om honderdduizend mensen die elke dag de A7 over rijden. Als je er een aantal duizend mensen vanaf kunt halen heeft dat al een enorm effect."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]