Ga naar Content

Asielzoekers definitief in hotel Van der Valk: 'Verrassing voor gemeente Hollands Kroon'

Het is geen 'gerucht' meer. Er komen vanaf 1 juni 100 asielzoekers in het Van der Valk-hotel in Wieringerwerf. Dat heeft de gemeente Hollands Kroon laten weten. De opvang is voor minimaal één jaar, zo is afgesproken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), of zodra de definitieve opvangplek in Hollands Kroon klaar is voor zo'n 250 asielzoekers. De gemeente en het COA houden op 24 april een informatiebijeenkomst.

Hotel-restaurant Van der Valk aan de A7 in Wieringerwerf. - Foto: ANP / Paul Dijkstra

Het COA heeft extra locaties nodig om de druk op het opvangcentrum in het Groningse Ter Apel op te kunnen vangen. Dat het Van der Valk-concern landelijk beschikbaar is voor de opvang van asielzoekers was al wel bekend bij de gemeente Hollands Kroon, maar dat het hotel in Wieringerwerf al zo ver was met het COA, kwam als een grote verrassing.

Burgemeester Rian van Dam betreurt het dat de gemeente wordt aangesproken op het plotselinge besluit: "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Er is geen afstemming geweest met ons. Pas toen het personeel van het hotel is ingelicht, kregen wij het te horen. Jammer dat het zo gegaan is."

Definitieve opvang

De gemeente Hollands Kroon heeft in navolging van de Spreidingswet de opgave en verplichting voor de opvang van 279 asielzoekers, waaronder 24 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. "Of dat er 279 blijven weet ik niet, omdat de instroom toeneemt." Inmiddels is een zoektocht gestart naar een geschikte locatie voor de definitieve opvang in een asielzoekerscentrum. Dat moet uiterlijk volgend jaar juni klaar voor gebruik zijn.

Lees ook

Zodra asielzoekers hun intrek in het hotel in Wieringerwerf hebben genomen, is het ook de bedoeling dat zij bij wijze van dagbesteding in de regio aan het werk kunnen, vertelt wethouder Mary van Gent van Hollands Kroon. Er loopt een vergelijkbare pilot in Almere. "Hoe is nog de vraag, maar er is veel werk in de agrarische sector. Het ergste is als mensen zich gaan vervelen en doelloos het dorp in gaan."

Onderhandeling

De gemeente is in onderhandeling met het COA over veiligheid, beheer en toezicht in en rond de tijdelijke opvang in het hotel. Van Dam: "Alle verantwoordelijkheid voor veiligheid, zorg en onderwijs ligt bij het COA, maar er moeten wel duidelijke afspraken komen. We hebben ook te maken met de openbare orde in het dorp."

Op 24 april is er een informatiebijeenkomst. Waar en hoe laat de informatiebijeenkomst voor de inwoners van Wieringerwerf is, is nog niet bekend.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]