Ga naar Content

Noodopvang asielzoekers verhuist naar Opmeer, locatie Wervershoof maand langer open

In Opmeer moet vanaf juni een noodopvang voor 200 asielzoekers komen, waarmee de gemeente het stokje van Medemblik overneemt. De locatie die de gemeente voor ogen heeft, is het gebied 'De Veken 4'. De noodopvang zal sowieso voor zes maanden blijven.

De crisisnoodopvang in Wervershoof - Foto: Gemeente Medemblik

Burgemeester Van den Hengel staat open voor het voorstel en wil naar het voorbeeld van Medemblik, zo snel mogelijk, ruim 200 asielzoekers gaan opvangen. De locatie die de gemeente voor ogen heeft, is het gebied 'De Veken 4'. De gemeente onderzoekt nu of deze locatie haalbaar is.

"De kinderen kunnen onderwijs blijven krijgen op de huidige locatie(s) in Midwoud"

Woordvoerder gemeente Opmeer

Opmeer geeft hiermee gehoor aan een dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de groep die nu in Wervershoof verblijft, bij elkaar te houden. "Voor de kinderen binnen deze groep betekent het dat zij onderwijs kunnen blijven krijgen op de huidige locatie(s) in Midwoud", aldus een gemeentewoordvoerder.

In samenspraak met het dorp, was aanvankelijk afgesproken dat de crisisnoodopvang in Wervershoof per 1 mei gesloten zou worden. Maar omdat het realiseren van een nieuwe locatie in Opmeer te kort dag is, is Medemblik voornemens om de locatie aan de Vok Koomenweg met één maand te verlengen. Het is alweer de zevende bestemming waar deze groep naartoe verhuist. Eerder verbleven ze in Avenhorn en Enkhuizen, en daarvoor in Heiloo, Bergen en in Alkmaar. 

Wervershoof één maand langer open 

"We hebben als gemeente steeds aangegeven dat de opvang sluit op 1 mei. Maar nu de kans zich voordoet om de opvang voor deze groep asielzoekers in onze regio te continueren, begrijpen wij het verzoek van Opmeer heel goed. Het zou niet goed zijn als er een 'gat' valt tussen het sluiten van de opvang in Wervershoof en het openen van de opvang in Opmeer", zegt burgemeester Michiel Pijl daarover. De gemeente staat hier welwillend tegenover, benadrukt hij. "We vragen hierbij om de flexibiliteit en het begrip van onze inwoners."

Op den duur wil Opmeer de toekomstige opvanglocatie voor langere periode behouden om daarmee te voldoen aan de spreidingswet, waarbij 100 tot 125 asielzoekers zullen worden opgevangen.  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]