Ga naar Content

'Verloederd' Wijk aan Zee wacht nog steeds op beloofde nieuwbouw

Wijk aan Zee verloedert. Dat vinden veel inwoners, en dat baart zorgen. Het eigenzinnige dorp is bezaaid met oude gebouwen die plaats kunnen maken voor nieuwbouw, wat zeer gewenst is gezien de woningnood. Even leek projectontwikkelaar Elfi de reddende engel te zijn, maar anno 2024 is er van alle veelbelovende plannen nog niets gerealiseerd.

Wijk aan Zee wacht nog steeds op beloofde nieuwbouw - NH Nieuws

Afgelopen week vond een bijeenkomst van de Dorpsraad plaats, waar diverse belangrijke thema's met betrekking tot het dorp werden besproken. Eén van de onderwerpen was woningbouw.

De inwoners van Wijk aan Zee hunkeren naar nieuwe woningen. Het dorp vergrijst en er is nauwelijks sprake van doorstroom. Het vooruitzicht dat vastgoedontwikkelaar Elfi hierin het voortouw zou nemen, werd aanvankelijk met open armen ontvangen. Helaas lijkt deze droom langzaam maar zeker uiteen te spatten.

On hold

Een aantal grote gebouwen, waaronder hotel Noordzee, dat bekend staat als het 'Polenpension', werd door de ontwikkelaar opgekocht met de bedoeling om nieuwbouw te realiseren. "De nieuwe woonwet vormt echter een obstakel voor het businessmodel van de ontwikkelaar, waardoor er nieuwe ideeën moeten worden bedacht om het financieel aantrekkelijk te maken," legt Peter Mijnen van de Dorpsraad uit.

Al meer dan een half jaar lijkt het alsof het gebouw zich in een Cypriotische toestand bevindt, een betonnen skelet waar niets aan wordt gedaan. "Verhuurders zijn als gevolg van de woonwet niet meer vrij zelf de huur te bepalen. Daarnaast zijn de bouwkosten significant gestegen. Elfi heeft daarom een herziening van de vergunning moeten aanvragen om meer appartementen in het pand te mogen realiseren", zegt Mijnen.

Geen nieuwbouw

Hij vervolgt: "Deze aanvraag ligt momenteel bij de gemeente. Elfi heeft ons laten weten dat, zodra de vergunning is verleend, zij weer verder met de bouw zullen gaan."

Ook voor het pand op het Julianaplein en het hotel de Wijk, dat momenteel bewoond wordt door arbeidsmigranten, moet een nieuw plan worden ontwikkeld. En dus zijn er nog steeds geen nieuwe woningen, die aanvankelijk eind 2024 gereed zouden moeten zijn.

BenN Groep

Het is niet de enige domper voor de Wijk aan Zeeërs. In eerste instantie zou Elfi een tweede golf aan panden opkopen, maar deze plannen zijn deels van de baan omdat ze niet rendabel genoeg zijn. "Elfi blijft natuurlijk een commercieel bedrijf", legt Mijnen uit.

Deze panden blijven voorlopig dus nog in handen van de BenN Groep, die ze verhuurt aan arbeidsmigranten. "Als er geen permanente bewoners in zitten, zie je dat deze panden verpauperen, en dat vinden wij als Dorpsraad natuurlijk zonde", zegt Mijnen.

Een aantal bewoners is daarom wel plannen aan het bedenken, merkt Mijnen op. "Er is een groepje initiatiefnemers dat misschien samen een particuliere woningbouwcorporatie wil opzetten om panden te kopen, op te knappen en zo sociale en betaalbare woningen te realiseren."

Hoop

Mijnen hoopt dat de vergunningprocedure goed verloopt en dat er nieuwe plannen worden bedacht voor de overige panden. "Wijk aan Zee heeft behoefte aan uitbreiding van het woningaanbod, dat is de enige manier hoe voorzieningen in stand kunnen worden gehouden."

NH heeft herhaaldelijk contact gezocht met Elfi. Meerdere keren werd toegezegd terug te bellen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]