Ga naar Content

Wijk aan Zee raakt 'rotte kiezen' kwijt: "Het kan hier echt weer iets gaan worden"

Vastgoedontwikkelaar Elfi presenteerde gisteravond zijn plannen voor Wijk aan Zee. Het onroerendgoedbedrijf heeft in de badplaats dertien verpauperde panden gekocht die plaats gaan bieden aan iets meer dan honderd nieuw te bouwen huurappartementen. Dat dat gebeurt met respect voor de bouwstijl van Wijk aan Zee, viel in de smaak bij de inwoners. Die vinden het de hoogste tijd dat het dorp zijn 'rotte kiezen' kwijtraakt en eindelijk weer eens zijn brede lach toont. 

Foto: Een van de verpauperde panden die worden opgeknapt en plaats gaan bieden aan appartemeneten. Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Mario Hellemons van Elfi was een tevreden man na de presentatie in café De Zon. Logisch, hij kreeg de handen op elkaar van het zaaltje vol Wijk aan Zeeërs dat hoogstens wat kritiek had op het beperkte aantal parkeerplaatsen. Hellemons: "Iedereen die we spreken is enthousiast. Dat is fijn werken." In de panden die Elfi heeft gekocht van de BeN-groep wonen nu nog arbeidsmigranten, merendeels alleenstaande Polen. Er is jarenlang geen onderhoud gepleegd.

Hoogste tijd

"Hoogste tijd dat er iets mee gebeurt", zegt Marian Schavemaker. Het Polenpension pal tegenover haar op de Julianaweg is begin januari het eerste pand in de reeks dat kennis maakt met de sloopkogel. "Er komt, maak ik op uit de plannen, frisse bebouwing voor terug. Daar ben ik blij om. Stilstand is achteruitgang." 

"Het is schrijnend als je weet hoe arbeidsmigranten hier wonen"

Cees Hamers, inwoner van Wijk aan Zee

De appartementen moeten een huurprijs van rond de 1.100 euro gaan opbrengen, te duur voor de buitenlandse bewoners. De verwachting is dat zij het dorp verlaten. Elfi heeft toegezegd dat mensen uit Wijk aan Zee bij toewijzing van de huurwoningen voorrang krijgen.

Hans Dellevoet van de Dorpsraad. "Het is goed dat er weer vaste bewoners komen. Niets ten nadele van de arbeidsmigranten. Zij zijn hier nu eenmaal om te werken en gaan terug naar hun land als ze vrij zijn. Maar ze doen daardoor eigenlijk niet mee in de samenleving. Daardoor komen voorzieningen als sportclubs, winkels en scholen onder druk te staan. Als de voetbalclub leden moet werven in Beverwijk, is er iets mis. Er kunnen met de bouw van de nieuwe appartementen zo maar vijfhonderd inwoners bijkomen. Dat is echt een sprong voorwaarts."

Cees Hamers, een andere inwoner van Wijk aan Zee: "Het is schrijnend als je weet hoe de arbeidsmigranten hier leven, soms met z'n vieren op een paar vierkante meter. Alleen al in dat opzicht is het goed dat die panden verdwijnen. En wat er voor terugkomt, wordt gebouwd in de stijl van Wijk aan Zee. Ik ben er heel blij mee." 

tekst gaat verder na de reportage die NH Nieuws  in februari 2021 maakte nadat bekend was geworden dat Elfi de panden zou opkopen. 

Wonen in Wijk aan Zee - NH Nieuws

Eerste arbeidsmigranten al 1 december weg

1 december al moeten de bewoners van een pension voor arbeidsmigranten op de Julianaweg hun kamers hebben verlaten. Bouwer WJ Projects begint dan met de voorbereidingen van de sloop. Elfi-woordvoerder Hellemons verwacht dat alle dertien tot nu toe aangekochte panden 'zo rond 2025, 2026' zijn opgeleverd. Elfi en bouwer WJ Projects denken geen belemmeringen te ondervinden van de stikstofrestricties aangezien sprake is van 'prefab' waardoor een minimum aantal vrachtwagenbewegingen mogelijk is. De 103 woningen die worden gebouwd in Wijk aan Zee zullen gasloos worden verwarmd. De appartementen worden uitgerust met een warmtepomp.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]