Ga naar Content

Wijk aan Zee blij nu migrantenhotel tegen de vlakte gaat

Met de sloop van Hotel Noordzee is de transformatie van Wijk aan Zee nu echt begonnen. Het pand, in de volksmond ook wel 'Polenpension' werd de afgelopen vijftien jaar gebruikt voor huisvesting van arbeidsmigranten, maar gaat plaats maken voor huurappartementen. Tot vreugde van veel Wijk aan Zeeërs.

Foto:

De sloop aan de Julianaweg trekt veel bekijks van omstanders. "Dit ziet er goed uit", zegt een buurman, tevreden over de voortgang van de sloop. "Ik heb het gebouwd zien worden, meer dan veertig jaar geleden. Elke vrijdag veegde ik hier talloze sigarettenpeuken op. Die schoten ze zo vanaf het balkon de straat op."

Andere buurman Gertjan Cupido had 'eigenlijk geen last' van pensionbewoners. "Hoogstens het laatste jaar werd het wat minder onderhouden, zeg maar, dat merkte je wel." Wel is hij blij dat er straks mensen 'vast' komen wonen. "Dat is wel prettig voor het dorp."

Tekst gaat door onder de video.

Sloop migrantenhotel begonnen - NH Nieuws

Een groot deel van de Wijk aan Zeese panden, die gebruikt werden voor opvang van arbeidsmigranten, zijn opgekocht door de Amsterdamse ondernemer Jasper de Rooij van vastgoedontwikkelaar Elfi. Er gaan huurhuizen in komen die zo'n 1.100 euro per maand kosten en 'qua uitstraling passen bij Wijk aan Zee'.

Voor twee van de twintig opgekochte panden is de bouwvergunning nu binnen, zegt De Rooij. Daar is het huidige slooppand er één van.

De Rooij verwacht de eerste huurappartementen begin volgende jaar aan het Julianaplein zullen verrijzen. De appartementen op de plek van Hotel Noordzee zullen er niet voor 2025 zijn. Verder wil De Rooij met Elfi onder andere huizen gaan verhuren aan de Sint Odulfstraat de Voorstraat en de Verlengde Voorstraat.

Impuls

De Dorpsraad zei onlangs heel blij te zijn met de impuls. "Als de voetbalclub leden moet werven in Beverwijk, is er iets mis. Er kunnen met de bouw van de nieuwe appartementen zo maar vijfhonderd inwoners bijkomen. Dat is echt een sprong voorwaarts", zei Hans Dellevoet.

Bovendien houdt De Rooij een deel van de woningen vrij voor Wijk aan Zeeërs die een huisje zoeken binnen hun dorp, heeft hij beloofd. "De precieze getallen weet ik nog niet, maar ik verwacht dat tussen de 30 en 40 procent van de huurhuizen voor die groep is", zegt hij.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]