Ga naar Content

Ringslang glibbert steeds vaker naar Aalsmeer: broeihoop blijkt sleutel tot succes

De ringslang voelt zich steeds meer thuis op de eilandjes in de Oosteinderpoel in Aalsmeer. Door broeihopen in het gebied aan te leggen hopen vrijwilligers de zeldzame slang uiteindelijk naar de Westeinderplassen te lokken. “Dan willen we de ringslang verleiden om door te trekken naar Leimuiden."

De rinslang trekt steeds verder Aalsmeer in - NH Nieuws

Dat zegt Jos Valentin van Natuurgroep Aalsmeer over de doelstelling voor de komende jaren. De ringslang heeft een beschermde status op de rode lijst van bedreigde diersoorten en kan dus wel wat hulp gebruiken. Er zijn op dit moment drie grote populaties in Nederland, waarvan één in en rondom het Amsterdamse Bos leeft. De Oosteinderpoel ligt dichtbij het bos. 

Tekst gaat verder onder kaartje van de route die de ringslang moet gaan afleggen.

Deze weg moet de ringslang de komende jaren gaan afleggen - Foto: NH Media / pixlr

De Natuurgroep hoopt dat ringslangen uit die populatie hun territorium ieder jaar iets verder uitbreiden. Dat stimuleren ze door broeihopen aan te leggen waar de vrouwtjes hun eieren in kunnen afzetten. "Die bestaan uit bladaarde, houtsnippers en paardenmest met stro. Als je dat goed mengt en vochtig houdt, gaat dat spul broeien, waardoor de temperatuur stijgt", legt Jos uit.   

Grootste slang van Nederland

In zo'n warme broeihoop gaan de eieren zwellen en komen uiteindelijk uit. "Daar komt dan een klein slangetje uit van 11 tot 15 centimeter, die zijn eigen weg gaat. Daarna liggen er nog een hoop gevaren op de loer." Een volwassen ringslang kan wel een meter lang worden. Het is daarmee de grootste wilde slang die in Nederland voorkomt.

Door de aanleg van broeihopen komen meer eieren uit en wordt de kans dat de populatie groeit dus ook groter. Het aanleggen van die hopen in het Oosteinderpoel-gebied kost vaak behoorlijk wat moeite, want veel oeverland is alleen per boot bereikbaar en volledig ongerept. Als NH mee op pad gaat, staat Jos tot zijn knieën in het water om takken af te zagen.

"Ringslangen kronkelen via die takken de hoop in", legt hij uit. Een grote bouwmachine die op een boot staat schept het materiaal over de takken heen, tot er een grote hoop ligt.

Tekst gaat verder de foto van een ringslang.

Een ringslang - Foto: RAVON

De ringslang leeft in waterrijke gebieden en maakt graag gebruik van eilandjes om op te 'zonnen.' Een vrouwtje zet gemiddeld 20 tot 30 eieren per keer af. Een schatting van het aantal ringslangen in Nederland is lastig te maken, omdat een groot deel van de jongen niet lang leeft. De Natuurgroep vond vorig jaar 500 eitjes in één broeihoop en schat dat er rondom de Oosteinderpoel nu tientallen leven. 

Het betekent ook dat de kans dat Aalsmeerders er eentje tegenkomen steeds groter wordt. "Maar ze zijn totaal ongevaarlijk voor mensen", stelt Jos gerust. "Ze zijn niet giftig en bijten niet. Ze zullen eerder wegvluchten of zich 'dood houden' als ze zich bedreigd voelen." Hij raadt geluksvogels die een ringslang spotten dan ook aan om goed te kijken en ervan te genieten. "Dat is een zeldzame gebeurtenis."

Hulp vrijwilligers cruciaal

Boswachter van het gebied Noah Barbiers is erg blij met de hulp van de vrijwilligers: "Die broeihopen moeten ook in drogere seizoenen nat blijven. Ik kan er zelf heen om er water op te gooien, maar als je van die betrokken vrijwilligers hebt die het gebied goed kennen en er langs kunnen varen om het even te checken, dan is dat echt goud waard."

"Het is een heel mooi rustiek gebied, terwijl je zo dicht bij de randstad en Schiphol zit."

Christian Kooij - Natuurgroep Aalsmeer

Christian Kooij van Natuurgroep Aalsmeer kent de oeverlanden van de Oosteinderpoel zeker goed, want hij groeide er op. "Vroeger vaarde ik hier altijd met mijn vriendjes", vertelt hij. "Het is een heel mooi rustiek gebied, terwijl je zo dicht bij de randstad en Schiphol zit."

De Natuurgroep hoopt dan ook dat Aalsmeerders zich beseffen wat voor prachtige natuur ze in hun gemeente hebben. "De ringslang is een icoonsoort voor de bovenlanden zoals we die hier in Aalsmeer hebben, dus ik hoop dat Aalsmeerders dat weten te waarderen en deze omgeving in stand proberen te houden", zegt Jos.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]