Ga naar Content

Vorige maand al 'verdachte situatie' in Vennepse straat waar explosief ontplofte

In de Vennepse straat waar vannacht een explosief afging, vond vorige maand ook al een verdachte situatie plaats. Dat vertellen bewoners van de Marketentster aan NH en wordt bevestigd door de politie. 

Herstelwerk na explosie aan Marketentster in Nieuw-Vennep - Foto: NH/Celine Sulsters

De recherche kwam zo'n drie weken geleden bij de bewoners aan de deur en vroeg in verband met een verdachte situatie om camerabeelden. "Om welk adres het toen ging kunnen wij niet zeggen", vertelt een politiewoordvoerder. Meerdere buurtbewoners vertellen aan NH sindsdien vaker politie in de straat te zien. 

Harder dan vuurwerk

Wat er in maart precies aan de hand was wil de politie niet zeggen. Vannacht leek het in ieder geval om een gerichte actie te gaan. Buurtbewoners hoorden rond 1.30 uur een enorme knal. "Net strijkers, maar dan nóg harder. Het was duidelijk geen vuurwerk", omschrijft iemand. Een buurtbewoonster die nog wakker was op het moment van de explosie 'voelt haar hart nog steeds tekeer gaan.'

De omwonenden blijven liever anoniem, uit angst voor represailles. De politie zoekt een donker geklede man met een tenger postuur die tussen de 1.60 en 1.80 meter lang is. Hij heeft een zwart baardje. Op een deurbelcamera is volgens buurtbewoners vastgelegd hoe hij het explosief bij de woning naar binnen gooide. 

"Bij veel buren liggen gewoon kinderen te slapen"

Anonieme buurman

"We hoorden eerst glas rinkelen, toen die knal en toen een auto hard wegrijden", omschrijft de buurvrouw die nog wakker was. Waarom dit huis doelwit was, weten de buren niet. De man die er woont en zijn zoon laten aan NH weten erg aangeslagen te zijn.

Een buurman die een paar huizen verder woont is boos dat de politie omwonenden niet direct meer vertelt over wat er speelt. "Wij zijn heel erg geschrokken en bij veel buren liggen gewoon kinderen in huis te slapen." Ook bij de directe buren van het getroffen huis lagen kinderen te slapen. Beide huizen hebben grote schade. De herstelwerkzaamheden aan het dak zijn vanmiddag al begonnen. 

Serie explosies

Haarlemmermeer wordt al langer geteisterd door explosies bij woonhuizen. De burgemeester stelde twee weken geleden in Zwanenburg een veiligheidsrisicogebied in. Dat betekent dat er in dat gebied camera's hangen en preventief gefouilleerd mag worden door de politie. 

De politie doet nog onderzoek naar de explosie aan Marketentster. Volgens een woordvoerder wordt een link met de explosies in Zwanenburg ook onderzocht. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]