Ga naar Content

Maatregelen tegen Zwanenburgse explosies: hier kan je vanaf nu worden gefouilleerd

Het is een feit: vanaf gisteren kan je in een deel van Zwanenburg preventief gefouilleerd worden door de politie, ook als er niet meteen een reden is tot verdenking. Dat heeft alles te maken met de explosies die het dorp de afgelopen twee weken teisterden. Naast het fouilleren heeft de burgemeester van Haarlemmermeer ook camera's laten plaatsen.

Het fouilleren maakt deel uit van eerder aangekondigde maatregelen van burgemeester Schuurmans. Zij stelt in een flink deel van Zwanenburg een zogeheten veiligheidsrisicogebied in. Dat betekent dus onder andere dat de politie mensen staande kan houden om ze te controleren, ook als ze niet meteen verdacht worden van het plegen van een misdaad.

Zo'n veiligheidsrisicogebied geeft de politie speciale bevoegdheden. In het gebied wordt ook met extra veel agenten gepatrouilleerd. Het fouilleren is bedoeld om zwaar vuurwerk te onderscheppen, aangezien dat waarschijnlijk gebruikt is voor de explosies van de afgelopen weken.

Lees ook

Het gebied ligt tussen de Dennenlaan, de Troelstralaan, de Domineeslaan en de Zwanenburgerdijk, en zal in ieder geval een maand lang gelden. Zowel de explosie aan de Marialaan van 16 maart, als de twee explosies aan de Amestelle, vorig weekend, liggen binnen dat gebied.

De burgemeester had ook al aangekondigd camera's te willen plaatsen op verschillende plekken. Die hangen nu rondom de plekken waar al explosies hebben plaatsgevonden, dus niet in het hele veiligheidsrisicogebied. 

Tekst gaat verder onder de kaarten van het veiligheidsrisicogebied.

Bij het besluit van de burgemeester werd ook vermeld dat 'één van die explosies zelfs zo veel schade heeft toegebracht aan het pand dat de bewoners er maanden niet meer kunnen wonen.' Dat gaat waarschijnlijk om het huis aan de Amestelle waar als laatste een explosief afging. Een aantal ramen is inmiddels dichtgetimmerd en er staan bouwhekken omheen.

Bij een bewonersbijeenkomst afgelopen dinsdag werd al duidelijk dat de maatregelen een kwestie van tijd waren. De gemeenteraad kan nog wel in beroep gaan, maar tegenover NH vertelde de burgemeester dinsdag dat zij geen blokkade verwachtte.

Voor de explosies van afgelopen weekend aan de Amestelle werden in totaal vijf minderjarige verdachten aangehouden. De politie vermoedt dat zij zijn 'ingehuurd' om de aanslagen te plegen.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]