Ga naar Content

Veel te weinig openbare wc's op Noord-Hollandse stranden, en dat heeft ranzige gevolgen

Wie komende zomer naar een van de Noord-Hollandse stranden gaat, moet er rekening mee houden dat er op veel plekken bijna geen openbare toiletten zijn. De Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zegt dat er veel te weinig vrij toegankelijke wc's zijn aan het strand. En dat heeft ranzige gevolgen. "Mensen plassen of poepen in zee of de duinen." 

Toiletten bij het strand in Egmond aan Zee in 2009 - Foto: ANP Foto

Hoge Nood, een app waar je alle openbare toiletten bij jou in de buurt kan zien, laat de omvang van het probleem in de provincie zien. Bij veel van de Noord-Hollandse stranden is geen enkel toilet te vinden, en als ze er zijn is het er vaak maar eentje. Die is vaak bestemd voor duizenden strandgangers.

Het gebrek aan openbare toiletten bij deze recreatiegebieden en stranden is erg vervelend voor buik- en blaaspatiënten, vertelt Ivo Thonon van de Toiletalliantie. Het zorgt er zelfs voor dat sommigen niet naar deze plekken durven gaan, blijkt uit hun eigen onderzoek. 

"Er zijn er gewoon veel te weinig"

Ivo Thonon, woordvoerder van de Toiletalliantie

"Een kwart van de patiënten blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te kunnen vinden. Zij worden dus thuisgehouden, omdat ze niet naar het strand durven. Mensen die wel durven, plassen of poepen in zee of de duinen. Dat is niet alleen beschamend, maar ook slecht voor de natuur."

Thonon wordt niet blij als hij naar de kaart met openbare toiletten op de stranden in Noord-Holland kijkt. "De situatie is echt belabberd. Er zijn er gewoon veel te weinig." Bekijk in de kaart hieronder waar de openbare toiletten zich bevinden langs de Noord-Hollandse kust.

Tekst gaat verder onder de infographic.

Er zijn ook plekken in Nederland waar het wel goed gaat. Als voorbeeld noemt Thonon de gemeente Veere in Zeeland. "Twee jaar geleden was het de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Zij hebben bij elke strandopgang openbare toiletten neergezet."

En ook in Noord-Holland zijn er lichtpuntjes. De gemeente Zandvoort heeft vorig jaar nog de openbare toiletten vernieuwd naar zelfreinigende exemplaren aan de boulevard en Texel heeft een eigen website gelanceerd waarop bezoekers de openbare toiletten kunnen vinden. Sommige daarvan zijn nog niet op de kaart hierboven te zien.

De stranden van Bergen aan Zee en Egmond aan Zee horen absoluut niet bij de lichtpuntjes. Integendeel zelfs: in de hele gemeente Bergen staan slechts negen openbare toiletten, waarvan geen enkele in Bergen aan Zee en vier in Egmond aan Zee, maar daarbij staat geen van de vier aan het strand zelf.

Geen toiletten, wel boetes

En dat het een probleem is, liet strandtenthouder Arthur Dontje vorig jaar duidelijk blijken. Uit woede over het gebrek aan openbare toiletten op het strand bij Camperduin (gemeente Bergen), zette hij zelf een aantal dixies neer.

"De gemeente loopt altijd zo op te scheppen over dat al hun stranden een blauwe vlag hebben (internationale milieuonderscheiding voor een schoon en veilig strand, red.) maar je laat mensen wel in de duinen pissen en poepen, omdat je geen openbaar toilet hebt", zei hij toen. "De boa's komen dan wel langs om prenten uit te schrijven. Dat is toch belachelijk? Wel boetes geven, maar geen oplossing bieden."

Op een drukke dag was het voor de strandtenthouder niet te doen om de toiletten op zijn paviljoen open te stellen: "Op een mooie dag liggen hier duizend mensen op het strand. Ik heb maar kleine toiletjes en dat wordt op een gegeven moment een bende."

De gemeente Bergen erkent het probleem zelf ook. Daarom stapten ze naar de Toiletalliantie met de vraag: hoe kunnen we dit verbeteren? Het advies is om afspraken te maken met strandtenteigenaren die hun toilet beschikbaar stellen om in de Hoge Nood-app te komen. "En plaats natuurtoiletten als er geen strandtenten in de buurt zijn", aldus Thonon.

Nieuw toilet in Camperduin

Bergen laat weten dat het onderzoek naar openbare toiletten in de hele gemeente nog loopt en op z'n vroegst komende zomer wordt afgerond. Ook komt er deze zomer in Camperduin een openbaar toilet bij. Voor nieuwe vrij toegankelijke wc's in de rest van Bergen, wacht de gemeente eerst de resultaten van het onderzoek af. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook