Ga naar Content

Geen openbare wc's op het strand, paviljoenhouder pislink op gemeente

Het is geen gezicht, maar zolang er geen openbare toiletten zijn bij het strand van Camperduin laat ondernemer Arthur Dontje zijn vier Dixies gewoon staan. De mede-eigenaar van strandpaviljoen Prince George plaatste de mobiele toiletten uit protest omdat de gemeente volgens hem totaal geen vaart maakt met het realiseren van een openbaar toiletgebouw. "Ze willen dat ik voor vrijdag de wc's weghaal, maar de gemeente kan de pot op."

Foto: Foto: NH/ Tom Jurriaans

Ondernemer Arthur Dontje is trots op zijn strandpaviljoen Prince George in Camperduin dat sinds twaalf weken open is en 'lekker draait'. Maar als het gaat om de samenwerking met de gemeente Bergen en andere overheidsinstanties steekt hij zijn frustratie niet onder stoelen of banken. Vooral het feit dat het strand geen openbare toiletgebouw heeft, is voor hem een doorn in het oog. 

"De gemeente loopt altijd zo op te scheppen over dat al hun stranden een blauwe vlag hebben (internationale milieuonderscheiding voor een schoon en veilig strand, red.) maar je laat mensen wel in de duinen pissen en poepen omdat je geen openbaar toilet hebt. De boa's komen dan wel langs om prenten uit te schrijven. Dat is toch belachelijk? Wel boetes geven maar geen oplossing bieden."

Pesten, zeuren en zeiken

Al in maart deed Dontje een aanvraag voor een openbaar toilet bij de gemeente Bergen. Een antwoord kreeg hij ook maar niet het antwoord waarop hij zat te wachten. "Over veertien weken wordt mijn aanvraag behandeld. Dan zitten we in oktober en is het strandseizoen voorbij. Daar heb je dus helemaal niks aan. Waarom moet het allemaal zo moeilijk? Bij de strandopgang van Hargen hebben ze wel gewoon openbare toiletten."

Het beheer van het toiletgebouw wil Dontje ook graag voor zijn rekening nemen. "Alle ondernemers willen er hier in Camperduin wat moois van maken maar dan moet de gemeente wel meewerken. In plaats daarvan worden er boa's op me afgestuurd. Dit is gewoon pesten, zeuren en zeiken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Foto: NH/ Tom Jurriaans

Kunnen de strandgangers dan geen gebruik maken van het toilet in het strandpaviljoen? "Natuurlijk gebeurt dat, maar dat is natuurlijk geen oplossing", vertelt Dontje. "Op een mooie dag liggen hier duizend mensen op het strand. Ik heb maar kleine toiletjes en dat wordt op een gegeven moment een bende. We gaan ook niet met een schoteltje bij de deur staan om twee kwartjes te vragen, daar hou ik niet van. Er moet gewoon een structurele oplossing komen."

De gemeente Bergen bevestigt dat er al enige tijd overleg is met Dontje over een toiletvoorziening. Maar om die te plaatsen is naast een vergunning ook een rioolaansluiting, waterleiding en elektriciteit nodig.  "Er liggen daar geen leidingen waarop eenvoudig kan worden aangesloten en er is nog geen goede plek gevonden", aldus een woordvoerder van Bergen. 

Goed overleg

Het klopt dat er vroeger wel een openbaar toilet bij het strand van Camperduin was maar die is door afslag van de kust verloren gegaan. Waar de veertien weken wachttijd vandaan komt voor het behandelen van de vergunning begrijpt de woordvoerder van de gemeente niet. "Er is bij ons geen formele aanvraag gedaan, er is alleen overleg geweest." 

Volgens Dontje is dit onzin. "We hebben dit twee keer per mail gedaan maar bij de gemeente Bergen raken wel vaker dingen zoek." Maar protestactie of niet, de Dixies moeten volgens de gemeente wel weg. Boetes worden echter niet meteen uitgeschreven. "We willen er graag in goed overleg uitkomen", aldus de woordvoerder. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]