Ga naar Content

Nu ook statushouders in Bergense hotels, bewoners willen helpen maar hebben ook vragen

Met veertig nieuwe opvangplekken voor statushouders in twee hotels in de gemeente Bergen, probeert het COA een oplossing te vinden voor het grote landelijke tekort. Inwoners lijken over het algemeen positief over de tijdelijke opvang, al hebben sommige nog wel wat vragen over hoe de oplossing er in de toekomst uit komt te zien. 

Fletcher Hotel Marijke in Bergen waar twintig statushouders in komen - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Vanaf vandaag worden de groepen statushouders in de twee Fletcher hotels opgevangen. Het gaat om twintig personen in Hotel-Restaurant Marijke in Bergen en twintig in Hotel-Restaurant Jan van Scorel in Schoorl. De komst leidt tot gemengde reacties bij buurtbewoners. 

Eerder werden er in gemeente Bergen al Oekraïense vluchtelingen opgevangen. "Wij hebben met een aantal van de Oekraïense mensen die hier gekomen zijn een erg speciale band gekregen", begint een andere buurtbewoonster te vertellen. "Ik maak me daarom echt niet druk om de mogelijke overlast waar sommige anderen inwoners van Bergen bang voor zijn."

Ook de gemeente Bergen is positief, ondanks dat ze verrast waren door de mededeling van het COA. "We zijn trots dat we met de gemeente hier iets aan kunnen doen", vertelt burgemeester Lars Voskuil. "Als gemeente hopen we van harte dat deze tijdelijke noodoplossing op draagvlak van de Bergense samenleving kan rekenen, net zoals bij eerdere opvang het geval was."

Statushouders zijn asielzoekers die al een verblijfvergunning hebben. Deze groep mensen hoort al een woning te hebben, maar door de hoge woningnood in Nederland hebben ze die nog niet. Daarom kiest het COA er nu vaak voor om statushouders in hotels onder te brengen.

Hoewel er veel begrip is voor de situatie, hebben sommige bewoners ook wat zorgen of vragen over de groep statushouders die er komt. "Het opvangen van statushouders is erg belangrijk, maar waar ik me wel zorgen om maak is waar ze uiteindelijk gaan wonen", vertelt een buurtbewoonster. "Er is hier al nauwelijks plek voor jongeren uit de buurt, laat staan voor die groep statushouders."

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) huurt hotelkamers om zo het landelijke tekort aan opvangplekken tegen te gaan. "We brengen kleine groepen statushouders onder in hotels om zo de asielzoekerscentra te ontlasten", legt Ronald Smallenburg, woordvoerder COA regio Midden-Noord. De statushouders worden tijdelijk ondergebracht, in elk geval voor twee maanden. 

Bergen is niet de eerste gemeente die statushouders in hotels ondergebracht krijgt. In regio Alkmaar zijn er al meerdere hotels waar hetzelfde is gebeurd. Zo zijn er in het Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo en in het Van der Valk Hotel Akersloot ook statushouders opgevangen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fletcher Hotel Jan van Scorel waar twintig statushouders in komen - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

"Tot nu toe zijn er vooral erg positieve reacties", vertelt Voskuil. "Mensen willen graag helpen met bijvoorbeeld taallessen." Daarnaast zijn verschillende werkgevers in de gemeente ook te spreken over de komst van de statushouders. "We kregen al meteen de vraag of de mensen ook kunnen werken, want de bedrijven staan te springen om nieuw personeel."

De burgemeester begrijpt dat sommige inwoners vragen hebben over deze nieuwe situatie. "Mensen vragen zich af hoe het voor hun kinderen gaat zijn, en dat is niet meer dan logisch. We proberen de mensen zo goed mogelijk te informeren. Als er zorgen zijn nemen we die weg waar kan."

Gekoppeld aan gemeente?

Al is voor de gemeente ook nog niet alles helemaal duidelijk. "Wij zijn geïnformeerd over dat er een groep statushouders in hotels in onze gemeente gevestigd gaat worden. Maar waar deze mensen vandaan komen en of ze ook aan onze gemeente gekoppeld zijn is nog niet bekend. We hebben dan ook aangegeven dat we dat voortaan graag willen weten", vertelt Voskuil.

En of de statushouders ook aan de gemeente Bergen gekoppeld zijn maakt zeker uit. "Als we weten dat ze hier ook echt gehuisvest gaan worden kunnen we ze de hulp bieden die ze nodig hebben om hier in te burgeren, maar als later blijkt dat ze bijvoorbeeld niet hier maar in Maastricht terechtkomen heeft dat dus geen zin."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]