Ga naar Content

Statushouders hoeven niet terug naar Castricum en mogen in Alkmaar blijven

De Castricumse statushouders, die op dit moment nog op de Picassolaan in Alkmaar verblijven, komen niet op straat te staan. In plaats daarvan wordt hen huisvesting in Alkmaar aangeboden. "Burgemeester en wethouders hebben dit besloten nadat duidelijk is geworden dat Castricum zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden."

Foto: Streekstad Centraal

De groep van 54 Castricumse statushouders zou eigenlijk per 1 april moeten verhuizen naar een kamer op een van de tussentijdse locaties in Castricum, omdat de flexwoningen bij sportpark Berg en Bal nog in ontwikkeling zijn.

Maar een groot deel van die kamers is nog niet klaar voor gebruik, kregen de statushouders eergisteren per mail te horen. In die mail staat ook dat zolang de kamers nog niet klaar zijn, de statushouders op de Picassolaan mogen blijven. 'Tot die tijd hoeft u niet te verhuizen', valt te lezen in de mailwisseling.

Verkeerde keelgat

Van dat besluit wist de gemeente Alkmaar niets. Dat schiet bij de lokale partij OPA in het verkeerde keelgat. Castricum schoffeert Alkmaar met deze gang van zaken, vindt fractievoorzitter Victor Kloos.

Foto: NH Media

De gemeente Castricum voldoet niet aan de landelijke verplichtingen op het gebied van huisvesting statushouders, stelt hij in een brief aan het college. 

"Wij hebben zeer sterk de indruk dat bepaalde Castricumse bestuurders Alkmaar als speelbal zien", schrijft Kloos in klare taal. "Om zichzelf te kunnen profileren in praatprogramma’s of partijcongressen, om 'no-nonsense beleid' uit te stralen, inzake statushouders en asielzoekers. Dat het stoer lijkt om daar niet aan te voldoen en de boel over de schutting te gooien. En nu met succes lijkt het."

'Politieke spelletjes'

Castricum speelt 'politieke spelletjes', meent de partij. Het zou daarom "gepast en noodzakelijk zijn" de bestuurlijke contacten met Castricum in het kader van de regionale samenwerking te bevriezen.

Het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders vindt ook dat Castricum haar afspraken niet nakomt. "In aanloop naar de datum van 1 april hebben zowel de statushouders als de gemeente Alkmaar meermalen hun zorgen geuit richting de gemeente Castricum", reageert het college.  

"De vraag rees of Castricum wel voldoende haar best deed om een woonplek te realiseren. Dit zorgde voor grote onzekerheid bij de statushouders. Alkmaar heeft al vanaf het voorjaar van 2023 Castricum meermaals gemaand hier haast mee te maken."

Afspraak is afspraak

Het college reageert teleurgesteld op de gang van zaken. "Niet alleen de statushouders zijn hiervan de dupe, ook de omwonenden van de Picassolaan. Juist in deze tijd is het belangrijk om als overheid betrouwbaar te zijn en te doen wat je zegt", is de reactie. "In Alkmaar geldt: afspraak is afspraak. Uitermate vervelend dat we onze afspraak met de buurt hierdoor niet na kunnen komen. We zijn direct met hen in gesprek gegaan hierover."

(Tekst loopt door.)

Lees ook

Alkmaar gaat nu op zoek naar een tijdelijke woonlocatie voor de 54 statushouders. Tot die tijd mogen ze op de Picassolaan blijven wonen.  

Het besluit om de statushouders nu huisvesting in eigen gemeente te bieden, zal niet ten koste gaan van de kansen op de woningmarkt voor Alkmaarse inwoners, stelt het college. 

Uitruilen 

De extra statushouders die Alkmaar nu opneemt, wil het college verrekenen met Castricum. Uitruil via de 'taakstelling' lijkt hiervoor een oplossing.  Het Rijk geeft elke gemeente twee keer per jaar een taakstelling. Daarin staat hoeveel statushouders de gemeente moet huisvesten.

"Voor de eerste helft van 2024 hebben we de taakstelling al gehaald", stelt het college. "Door de Castricumse statushouders in Alkmaar te huisvesten, verwachten we ook al grotendeels te voldoen aan de taakstelling voor de tweede helft van het jaar. Dat betekent dat er dan minder, of zelfs geen, nieuwe mensen bij hoeven te komen."

De extra kosten die de gemeente nu maakt, zal het college op Castricum verhalen. 

Update 

Castricum heeft ingestemd een overeenkomst te tekenen, waarbij de verantwoordelijkheid voor de statushouders wordt overgedragen aan Alkmaar.

De kamers zullen nu, onder minder druk, worden klaargemaakt voor oplevering.

"Om de bestuurlijke afspraken na te komen en op aandringen van Alkmaar hebben we de afgelopen maanden procedures versneld. Hierdoor is de uitvoering onder druk komen te staan. Het is van belang dat die druk er wordt afgehaald. Een zorgvuldig proces versterkt ook onze juridische positie mochten wij onverhoopt procedures moeten starten tegen bewoners die de Picassolaan niet tijdig hebben verlaten."

De 19 kamers in de oude Montessorischool aan de Koekoeksbloem zijn ‘nagenoeg klaar’, net als de 12 kamers in de Horizon jeugdzorginstelling, locatie Antonius aan de Heereweg. Voor de derde locatie, in de showroom van John Deere, is een contract met de eigenaar getekend. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.