Ga naar Content

Weer verhuizen geen optie voor statushouders: "Woningen zijn ongezond"

Castricumse statushouders die per april het complex de Picassolaan in Alkmaar moeten verlaten, zijn het niet eens met de nieuwe tijdelijke, woonplek die de gemeente Castricum voor hen heeft geregeld. Tot nu toe weigeren 32 bewoners het nieuwe huurcontract te ondertekenen dat hen gisteren werd aangeboden. “We gaan niet weg tot we een betere plek krijgen”, reageert Ahmed uit Jemen.

Foto: Streekstad Centraal

Protest gistermiddag op het terrein van de Alkmaarse Picassolaan: de bewoners weigeren de tijdelijke huisvesting die de gemeente Castricum hen aanbiedt. Het gaat om kamers op verschillende locaties, omdat de 96 geplande flexwoningen bij sportcomplex Berg & Bal voorlopig niet klaar zijn.

Het appartementencomplex waar ze nu wonen moet binnen twee weken leeg zijn. Tot de sloop, wanneer is onbekend, worden de appartementen tijdelijk anti-kraak aangeboden. Maar Ahmed en zijn buren slapen nog liever buiten dan dat ze terug moeten verhuizen naar Castricum, stelt hij.

Hutjemutje

“De maat is vol. We worden steeds van de ene naar de andere tijdelijke woonplek verhuisd. Castricum neemt totaal geen verantwoordelijkheid, maar schuift het liever steeds vooruit.”

Van de gemeente Castricum heeft Ahmed (36) uit Jemen gehoord dat hij met zijn vrouw en drie katten tijdelijk op een kamer in jeugdzorginstelling Horizon in Bakkum komt te zitten. “Ik begrijp echt dat er een wooncrisis is, maar we zitten straks weer in een veel te klein kamertje en moeten de wc, keuken en badkamer delen met anderen”, reageert hij.

Een van de protesterende bewoners is Ahmed (36) uit Jemen - Foto: Streekstad Centraal

Samen met zijn buren is hij de ongelijke behandeling en huisvesting van statushouders en vluchtelingen meer dan zat. “Die flexwoningen zijn heel ongezond. Het tocht en zit vol met schimmel, kijk maar naar die containers op de Puikman. Zonder vaste plek is het ook erg lastig verbinding te krijgen met de samenleving. Na zes jaar onzekerheid zijn mijn vrouw en ik toe aan vastigheid en rust.”

‘Liever appartement in Alkmaar dan Castricumse villa’

Door zijn ervaringen met de gemeente Castricum heeft Ahmed een hekel aan het dorp gekregen. Zijn aversie is inmiddels zo groot dat hij er met een grote bocht omheen rijdt. “Als ik vanaf mijn werk met de auto naar huis ga, sta ik liever in de file op de A9 dan dat ik de route langs Castricum neem. Het idee terug te moeten verhuizen, beangstigt ons. We zijn totaal niet gewenst. Liever een appartementje in Alkmaar dan een grote villa in Castricum.” 

Het stel is dan ook niet van plan het nieuwe huurcontract te ondertekenen. “Hell no”, reageert Ahmed daarop. “Als ik in Castricum rondliep, keek ik altijd achterom, ik voelde me onveilig. In Alkmaar loop met een glimlach over straat. Ik voel me hier welkom. Als Alkmaar ons een woning aanbiedt, zouden we zonder twijfel tekenen.”

Reactie gemeente Castricum 

Volgens een woordvoerder is er van officiële woonweigering nog geen sprake. “Formeel hebben mensen nog niet geweigerd. We zijn met de bewoners in gesprek. Wij adviseren de mensen zich goed op de hoogte te laten stellen van het eventueel weigeren van huisvesting.” 

Lees ook