Ga naar Content

Yasin en zijn gezin hebben eindelijk een huis, maar maken zich zorgen: "Dubbel gevoel"

Het gezin van Yasin heeft een eigen huis gekregen in Bakkum. Hiervoor woonden ze in een tijdelijke woning aan de Alkmaarse Picassolaan maar dat gebouw wordt over een maand gesloten. Het nieuwe huis komt voor vader Yasin, moeder Seval en hun drie kinderen dus net op tijd.

Eindelijk een eigen (t)huis: "Het voelt warm maar ik heb zorgen over andere statushouders." - NH

De familie is druk aan het inpakken op het oude adres aan de Picassolaan in Alkmaar. "We zijn heel blij. Vooral voor de kinderen is dit heel belangrijk. De afgelopen zeven jaar waren heel zwaar voor onze familie, maar nu is het goed."

Het gebouw aan de Picassolaan, waar het gezin tot voor kort woonde, wordt over een maand gesloten en gesloopt. Het was voor het gezin een spannende tijd, er dreigde zelfs een verhuizing naar een containerwoning. "Het is natuurlijk heel mooi dat wij een huis hebben gekregen. Maar het is wel met een dubbel gevoel", zegt moeder Seval.

Achterblijvers

Want zij hebben meer geluk dan anderen die nu nog op de Picassolaan wonen. Er worden inmiddels nieuwe tijdelijke opvangplekken gemaakt in Castricum, maar daar hebben de meeste mensen geen vertrouwen in. Zij willen graag duidelijkheid. Het jarenlange wachten maakt hen onzeker en ongelukkig.

"Alles is weg. Mijn doel, mijn leven. Alles is weg", zegt Mohammed die vanuit Syrië naar Nederland vluchtte. "Ik had daar een mooi appartement met vier kamers. Dat hoef ik niet terug. Een huis met een woonkamer en een slaapkamer zou al mooi zijn. Ik wil plannen voor de toekomst kunnen maken, misschien wel trouwen, maar dat kan nu niet."

De bewoners van de Picassolaan zijn daarnaast ook bezorgd over de tijdelijke woningen waar zij naartoe moeten. "Het leven hier aan de Picassolaan was niet zo slecht. Maar nu moeten we weer naar een tijdelijke woning. Het gaat om een oude tractorgarage of een oude school, maar die staan er slecht bij. De situatie ziet er niet goed uit voor ons", vertelt een gezin uit Turkije.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media

De achterblijvers zijn niet blij met de gemeente Castricum als behandelaar van hun dossier. "Ze vertellen de waarheid niet en geven geen antwoord op onze vragen", zegt een andere man uit Syrië, "En we zien ze nooit. We snappen wel dat we niet meteen geholpen kunnen worden, maar een richttijd zou fijn."

Voor het gezin van Yasin en Seval zijn die zorgen in elk geval voorbij. Zij zijn gelukkig in hun nieuwe huis in Bakkum. "We hebben de afgelopen vijftien dagen alles gedaan: verven, behang verwijderen, laminaat leggen", zegt Yasin. "Nu kan ik werk gaan zoeken en me concentreren op mooie dingen, goeie dingen", vult zijn vrouw Seval aan.

Waar gaat de rest naartoe?

De gemeente Castricum moet voor zo'n 100 statushouders van de Alkmaarse Picassolaan nieuwe huisvesting regelen. Die kregen daar tijdelijk opvang, maar per 1 april moet iedereen eruit. De appartementen worden voor de sloop eerst nog antikraak aangeboden. Uiteindelijk gaat het hele complex tegen de vlakte voor woningbouw.

Zes gezinnen die momenteel aan de Picassolaan verblijven en vanaf 1 april naar Castricum zouden verhuizen, blijven in Alkmaar. Zo helpt Alkmaar de gemeente Castricum, die nog geen woningen voor hen heeft. Afgesproken is dat de gemeente in een later stadium hetzelfde aantal statushouders van Alkmaar overneemt.

De voormalige Montessorischool aan de Koekoeksbloem in Castricum wordt klaargemaakt voor tijdelijke opvang. Het gaat om 21 kamers, die eerst aan de huidige antikraak bewoners van de Picassolaan worden aangeboden. Wat overblijft, wordt aan statushouders gegeven.

Bij het Horizon in Bakkum worden twaalf kamers voor statushouders gereedgemaakt. Hiervoor zijn nog wel enkele aanpassingen nodig.

In de voormalige John Deere-showroom in Bakkum wil de gemeente maximaal twintig statushouders huisvesten. Het exact mogelijke aantal wordt nog onderzocht.

Op sportpark Berg en Dal worden 96 flexwoningen gebouwd, die waarschijnlijk in het najaar van 2024 klaar zijn. Een derde van de woningen is voor statushouders bedoeld.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]