Ga naar Content

Dorpsraad mengt zich ook in strijd rondom camping Vogelenzang: "Het wordt een zooitje"

De dorpsraad Vogelenzang en de vaste kampeerders van de gelijknamige camping hebben elkaar gevonden. Gezamenlijk strijden ze tegen de plannen van de nieuwe eigenaar van camping Vogelenzang. Die wil 350 bungalows bouwen op het kampeerterrein.  

Vogelenzangseweg afgezet na ongeluk - Foto: Archieffoto: Inter Visual Studio / Rowin van Diest

De recreanten zijn bang dat zij met hun (sta-)caravans moeten wijken voor de nieuwe bewoners, de aanstaande bezitters van de luxe bungalows. En de dorpsraad vreest dat het volbouwen van het kampeerterrein voor ernstige verkeersoverlast in het dorp gaat zorgen. Het is nu al te druk op de doorgaande Vogelenzangseweg. Bovendien wordt er veel te hard gereden.

"Een onlangs gehouden enquête heeft dat uitgewezen", zegt Jan Knijn, voorzitter van de dorpsraad. Ruim tachtig procent van de Vogelenzangers vindt dat er veel gevaarlijke situaties gebeuren en 92 procent stelt dat er te hard wordt gereden op de verbindingsweg.

Maximale capaciteit

De dorpsraad vreest dat het gedaan is met de rust en de verkeersveiligheid in het dorp als MarinaParken, de nieuwe eigenaar van camping Vogelenzang, haar bouwplannen mag uitvoeren.

MarinaParken wil bungalows plaatsen die het hele jaar door worden verhuurd, terwijl de huidige kampeerders er nu alleen in het zomerseizoen mogen recreëren. Daar komt bij dat de camping de laatste jaren maar zelden volledig bezet is en MarinaParken met 350 vakantiebungalows naar een maximale capaciteit streeft.

"Dat iemand geld wil verdienen, vinden we prima, maar niet ten koste van de omwonenden en de omgeving"

Jan Knijn, voorzitter van de dorpsraad

"Dat betekent 365 dagen per jaar drukte richting de camping", zegt Jan Knijn. "Terwijl een goede ontsluiting ontbreekt. Er is maar één klein weggetje naartoe, via de zuidkant van het dorp. Dat betekent dat het nóg drukker wordt op de Vogelenzangseweg. De nieuwe camping wordt een soort Center Parcs. Dat iemand geld wil verdienen, vinden we prima, maar niet ten koste van de omwonenden en de omgeving. We zitten daar nota bene vlakbij een Natura 2000-gebied."

Bouwvergunning

Het zou Knijn verbazen als de nieuwe eigenaar een bouwvergunning krijgt. Hij noemt het voorbeeld van een manege vlakbij die dreigt te moeten stoppen. In het kader van het Natuur Netwerk Nederland moeten ondernemers land opgeven voor natuur. "En dan mogen op de camping 350 bungalows worden gebouwd? Dat is toch krom?"

De dorpsraad wil een poging doen om de gemeente Bloemendaal te bewegen een wijziging aan te brengen in de omgevingswet die van toepassing is op de grond waar de bungalows zijn gepland. Volgens die wet mogen er nu 350 plekken bezet worden. De dorpsraad wil terug naar honderd.

"De rechten van de kampeerders eerbiedigen we daarin. Zij hebben de eerste rechten. Ik hoop dat de gemeente hierin meegaat en actie onderneemt. Ik verwacht een wat pro-actievere houding van de wethouder (Henk Wijkhuisen, -red). Als hij achterover blijft leunen, komen we er niet. Dan kunnen de nieuwe eigenaren hun gang gaan en wordt het een zooitje."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]