Ga naar Content

Petitie tegen bungalows op Camping Vogelenzang al meer dan duizend keer ondertekend

De petitie tegen de bouw van 350 bungalows op Camping Vogelenzang is in een paar dagen meer dan duizend keer ondertekend. De steunbetuigingen komen vooral uit de directe omgeving van Vogelenzang. Coen Kruythof, initiatiefnemer van de digitale handtekeningenactie, is blij met de support. "Het geeft aan dat heel veel mensen begaan zijn met het lot van de camping."

De entree van Camping Vogelenzang - Foto: NH Media/Fred Segaar

De vaste kampeerders, die er vaak al tientallen jaren verblijven in hun (sta-)caravans, vrezen voor hun toekomst op het terrein bij de duinen. De nieuwe eigenaar, MarinaParken, heeft namelijk aangekondigd er 350 luxe bungalows te willen neerzetten. Dat heeft het bedrijf eerder gedaan op een eveneens rustieke familiecamping in Loosdrecht, die is veranderd in 'Residentie Nieuw Loosdrecht'. Er worden daar vakantievilla's aan het water aangeboden voor zo'n 700.000 euro. 

Residentie Bloemendaal

In Vogelenzang hebben de vaste kampeerders 'op korte termijn geen veranderingen te vrezen', heeft directeur Jos Angelier eerder gezegd tegen NH. Wel is de naam van de camping, net als in Loosdrecht, vast gewijzigd. De plaatsnaam Vogelenzang keert daarin niet terug. Voortaan heet de camping 'MarinaPark Residentie Bloemendaal.'

Aanwijzingen

Coen Kruythof ziet daarin aanwijzingen dat MarinaParken met Camping Vogelenzang dezelfde plannen heeft. Hij vreest dat daarin geen plaats is voor de vaste kampeerders. "Je ziet die ontwikkeling door het hele land, zoals in Bloemendaal aan Zee en in Buitenhuizen. Luxe bungalows neerzetten blijkt voor dit soort bedrijven zeer lucratief."

'Gemeente heeft sleutel in handen'

Volgens Kruythof heeft de gemeente Bloemendaal de sleutel in handen als het gaat om de toekomst van de camping. "Verkopen mag altijd", zegt hij. "Dat kunnen we de oude eigenaar niet kwalijk nemen. Waar het om gaat is de exploitatie. Wie zijn die nieuwe eigenaren en wat zijn hun plannen? Daar moet de gemeente alert op zijn. Op de site van MarinaParken lees ik dat kopers het hele jaar in hun bungalow mogen verblijven. Maar is dat ook echt zo? Gaat de gemeente daar vergunning voor verlenen?"

"Niet bekend of er vergunning nodig is voor hun plannen"

De gemeente Bloemendaal, waar Vogelenzang onderdeel van is, zegt officieel niet op de hoogte te zijn van de plannen van MarinaParken en dus nog niet te kunnen reageren. Een woordvoerder zegt: "Er is nog geen principeverzoek of vergunningsaanvraag ingediend en er heeft daardoor ook geen toetsing plaatsgevonden. Er kan dus nog niet worden vastgesteld of voor de plannen van MarinaParken een vergunning nodig is."

Het Omgevingsplan, onderdeel bestemmingsplan Landelijk Gebied 2013, vermeldt dat er maximaal 350 standplaatsen 'plaatsgebonden kampeermiddelen' mogen worden geplaatst. Hiermee wordt bedoeld een stacaravan, chalet, trekkershut of 'enig ander bouwwerk dat voor een periode van tenminste drie maanden wordt geplaatst ten behoeve van recreatief nachtverblijf.' 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]