Ga naar Content

Drama rond Paasvee: dode stier maakt tongen los over toekomst van het evenement

"Het is een drama voor die dieren. Ik vind het schandalig dat we in 2024 nog steeds dit soort evenementen organiseren omdat het traditie is." Duidelijke woorden van Margreet Steendijk van Eyes on Animals over Paasvee in Schagen. Honderden mensen konden daar gister zien dat een stier onwel werd en later overleed. Betekent dit sterfgeval het einde van Paasvee? 

Paasvee - Foto: NH Media / Kelly Blok

Voorzitter Willem Keesom noemt het 'een zwarte dag'. De 123e editie van Paasvee in Schagen verliep aanvankelijk zonder problemen, maar dat veranderde toen de stier van Leroy de Herder uit Ossendrecht in de ring door zijn poten zakte. Stress zou de oorzaak hiervan zijn. Een kalmeringsmiddel en andere maatregelen mochten alleen niet meer baten: het dier is later ingeslapen. 

"Een ramp voor de eigenaren en de organisatie", stelt Keesom na het voorval. Want de voorzitter weet dat deze editie hierdoor negatief de boeken in zal gaan en de discussie of een Paasveetentoonstelling nog wel van deze tijd is, nog meer aanwakkert. 

'Pijnlijk voorbeeld'

Partij voor de Dieren komt met een duidelijke boodschap: "De dieren hebben niets aan de ambitie en de competitie van de boeren en de oordelende blikken van keurmeesters en slagers. Dierenartsen, dierethici, dierenrechtenorganisaties en de Raad voor dieraangelegenheden wijzen daar al jaren op. De overleden dikbilstier is hier een pijnlijk voorbeeld van."

Ook Eyes on Animals ziet al jaren met lede ogen aan hoe dikbilkoeien vanuit heel Nederland naar Schagen komen. "Het is voor die beesten een verschrikkelijke zaak. Het is volkomen fout dat dit soort tentoonstellingen er zijn. Echt niet meer van deze tijd", aldus Margreet Steendijk. 

Hoewel veel deelnemers, zoals John Meester uit Middenbeemster, zeggen dat de dieren geen last hebben van deze nieuwe omgeving, is Eyes on Animals het daar allerminst mee eens. "Als je dit soort zware dieren gaat vervoeren, die normaal gewoon binnen staan en niks doen, is het vragen om problemen. Hij moet opeens op transport, tussen allerlei mensen en andere dieren staan, een ring in waarbij allemaal mensen aan hem gaan zitten. Dat is ontzettend slecht voor die dieren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Alle dikbilkoeien op een rij voor de keuring - Foto: NH Media / Kelly Blok

Een dag later zijn er weinig sporen van de veemarkt meer te bekennen op de Markt in Schagen en gaan de werkzaamheden op de boerderij bij voorzitter Willem Keesom zoals gewoonlijk weer door. "Maar het zit wel behoorlijk in je hoofd natuurlijk", geeft hij toe. 

Honderden mensen hebben kunnen zien dat de stier het in de ring begaf en het ook opnieuw moeilijk kreeg toen hij overeind moest komen om de ring te verlaten. "Toen ging het niet meer verder. Helaas", zegt Keesom. Achteraf bleek de eigenaar bij aankomst in Schagen ook al door te hebben dat het dier niet helemaal zichzelf was. 

"Hij leek toen al wat vermoeid, vertelde de eigenaar me. Maar toen had hij hem aan de balie gezet en ging het dier betrekkelijk snel liggen. Dat is mooi dacht hij, want dan kan hij even uitrusten." Maar dat heeft voor de stier dus niet genoeg geholpen. 

Toekomst

En hoe nu verder dan? Die vraag is Willem Keesom na het voorval ook al vaak gesteld. Het bestuur gaat de situatie evalueren, maar een ding staat vast als het aan de voorzitter ligt: "Het kan niet zo zijn dat een incident zoals dit ertoe leidt dat keuringen geen doorgang meer zouden kunnen vinden. Daar ben ik van overtuigd. We zullen evalueren wat we kunnen doen om die 99 procent dat we kunnen garanderen dat het goed gaat, nog wat hoger te brengen."

Maar ook dat is voor Eyes on Animals niet genoeg. "We zullen de organisatie en autoriteiten laten weten dat dit een probleem is wat vraagt om een oplossing. Dit is het ultieme voorbeeld om te denken: nu is het wel klaar. We hebben gezien wat de consequentie kan zijn."

Lees ook