De jaarlijkse paasveetentoonstelling in Schagen is in volle gang. Tien dagen voor Pasen wordt het vleesvee rondom de kerk op het Marktplein tentoongesteld. Het festijn blijft in Schagen en omstreken immens populair, maar de verschillende generaties beleven het verschillend. Waar draait het om: een eeuwenoude traditie of is het gewoon een goed excuus om te feesten?
"Die dikbillen vind ik eigenlijk niet zo interessant meer", geeft Lisette Blokker (31) toe. "Ik ben namelijk vegetariër." Blokker is als geboren Schagenaar opgegroeid met het feest. Voor haar draait deze traditie echt om de gezelligheid met familie en (oude) vrienden. "Het is eigenlijk gewoon één grote reünie voor de Schagenaren."
De oudere generatie
Van oudsher was de paasveetentoonstelling het moment voor de boeren in de omgeving om handel te drijven en te netwerken. Dat laatste werd toen al vaak gedaan in de kroeg. Waarom deze traditie zo in Schagen is blijven hangen is nog gissen. "Dat zal ook aan de horeca liggen", vermoedt Blokker. Voor de kroegen is het elk jaar namelijk weer topdrukte tijdens het feest. "En aan de actieve en toegewijde organisatie natuurlijk."
Kees de Veer was 27 jaar onderdeel van die organisatie, voor hem draait het feest niet alleen maar om de gezelligheid. "Het belangrijkste zijn de dikbillen. En dat is een fantastisch gezicht en we troffen het vandaag ook nog eens met het weer. Het is net als het carnaval in het zuiden", vertelt hij vol enthousiasme.
"Paasvee is niet mogelijk zonder de dikbillen"
Dat er gezegd wordt dat het feest in de loop van de jaren is veranderd, dat vindt hij niet. "'s Ochtends heb je de tentoonstelling en de marktkramen en 's avonds het feest. Dat is altijd zo geweest. Ik was na 27 jaar geen secretaris meer en kan nu eindelijk eens goed zien wat er allemaal gebeurt op deze dag. Voorheen had ik daar helemaal geen tijd voor."
En dat er nu eenmaal veel jongeren alleen voor het feesten en drinken komen, dat begrijpt Kees wel. "Na die coronaperiode is het een feest voor jongeren om dit weer mee te maken. Als ze maar plezier hebben."
Paasvee zonder vee?
Ondanks dat Blokker zelf vegetariër is, heeft ze geen grote bezwaren tegen het tentoonstellen van het vee tien dagen voor de slacht. "Dit is ook onderdeel van de vleesindustrie", licht ze toe. "Nu kan men het gewoon zien voor hun eigen neus."
Al merkt ze wel dat de meeste bezoekers van het feest pas in de middag richting het centrum vertrekken. Die komen, volgens haar, niet meer kijken naar de koeien. Tegenwoordig draait het vooral om de gezelligheid op de markt. "Er zijn ook nog maar één of twee leuke kroegen over in Schagen, dus dan is dit natuurlijk een goed excuus om te feesten."
Op de vraag of het denkbaar is dat het feest ooit gevierd wordt zonder het vee is voor beide generaties wat ongemakkelijk. "Paasvee is niet mogelijk zonder de dikbillen", vindt Kees."Ik denk dat er dan nog genoeg mensen blijven komen", vermoedt Blokker. "Maar dan moet je het wel anders noemen, het Voorjaarsfeest ofzo."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop.
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]