Ga naar Content

Omwonenden Schiphol krijgen gelijk van rechtbank: "Niet voor niets geklaagd"

Opluchting bij omwonenden van Schiphol die een rechtszaak aanspanden tegen de Nederlandse staat. Vandaag kregen zij van de rechter te horen dat er meer aandacht moet komen voor hun belangen en dat geluidshinder moet worden aangepakt. NH sprak met omwonenden uit verschillende regio's en vroeg hen om hun reactie. 

Een groep opgeluchte omwonenden met de advocaten, na de uitspraak - Foto: NH Media / Eline Boshuizen

Omwonenden van de luchthaven verenigden zich in de actiegroep Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) waarmee ze eind januari de staat voor de rechter sleepten. De uitspraak van vandaag is volgens hun advocaten een om van te dromen. "Het komt redelijk dicht bij ons ideaalscenario", zegt advocaat Channa Samkalden stralend. 

"De consequenties zijn behoorlijk groot", legt ze uit. "Zo moet de staat in elk geval binnen twaalf maanden terugvallen op geldende wet- en regelgeving. En als de staat dat doet, zul je terug moeten naar 400.000 vliegbewegingen", aldus de advocaat. "Dat is dus al een gigantische krimp." 

Ook moet er rechtsbescherming voor de omwonenden komen. "Als het goed is gaat de staat nu heel hard aan de slag", aldus Samkalden. "In het komende half jaar moeten er al maatregelen genomen worden om het aantal vluchten terug te brengen." 

Glashelder

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat NH weten het oordeel van de rechter glashelder te vinden. "Er moet meer aandacht komen voor omwonenden en het terugdringen van geluidshinder. Dat was al de inzet van het kabinet, en de staat gaat het vonnis nu bestuderen."

Jan Boomhouwer, Aalsmeer

Schipholstrijder van het eerste uur, Jan Boomhouwer, kan bijna niet geloven dat de uitspraak positief heeft uitgepakt. "Het is de eerste keer dat je een dikke plus binnensleept", zegt de Aalsmeerder aangedaan. Hij strijdt al dertig jaar tegen Schiphol. 

"Het is een mega succes, dit is waar je voor gaat"

Jan Boomhouwer - initiatiefnemer

Jan kwam in 1983 in Aalsmeer wonen en heeft zijn hele leven in de buurt van de luchthaven gewoond. "Ik heb helemaal geen moeite met vliegverkeer of herrie", vertelt hij. "Maar op een gegeven moment loopt het de spuigaten uit en gaat het pijn doen als steeds maar wordt beloofd 'meer vliegen maar minder hinder', en er verandert niks."

Jan Boomhouwer na de uitspraak van de rechter - NH Nieuws

In 1990 begon Jan met de eerste vereniging om daar paal en perk aan te stellen. Hij ging de strijd aan op allerlei fronten; met de gemeente, met provincie, de bestuursrechter, maar: "Het leverde allemaal niks op", aldus Jan. 

In 2019 besloot Jan met een groep omwonenden (later werd dit actiegroep RBV) het over een andere boeg te gooien. "Het is een inbreuk op mensenrechten, zoveel ernstig gehinderden, zoveel slaapgestoorden. Het gaat maar door en het gaat maar door." Jan kan het niet bevatten dat de uitspraak in het voordeel van de omwonenden is uitgevallen. "Het is een mega succes", zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. "Ik zeg 'super', ik gebruik alle woorden die ik kan bedenken. Dit is waar je voor gaat."

'Lobby-oma' Winnie de Wit, Assendelft

De zelfbenoemde lobby-oma Winnie strijdt al jaren tegen Schiphol en doet dit allemaal voor haar kleinkinderen. Ze is na afloop van de uitspraak geëmotioneerd: "Het was een enorme rollercoaster. Je bent dertig jaar aan het vechten," vertelt ze. 

Het team advocaten is enthousiast over de uitspraak, maar Winnie moet het nog even laten bezinken. 

"Eerst de maatregelen zien, want aan bla bla bla hebben we niks"

Winnie de Wit - lobby-oma

Winnie de Wit na de uitspraak vandaag - NH Nieuws / Eline Boshuizen

In 1982 kwam Winnie in Assendelft wonen. Ze heeft al die jaren actief gestreden tegen de komst van de Polderbaan. Sinds de geboorte van haar kleinkinderen in 2017 heeft ze er een nieuwe motivatie bij en is ze bij elke klimaatdemonstratie present. Eerder interviewde NH haar over haar eeuwige strijd tegen de luchthaven

"Laatst had ik 714 vluchten over mijn huis", vertelt ze. "Mijn kleinkinderen wonen in Assendelft. Deze strijd gaat door totdat de gezondheid voor hen is gewaarborgd. Ik doe het met mijn hart voor mijn kleinkinderen en de toekomst voor alle andere kinderen."

Vertrouwen in de toekomst heeft Winnie nu nog niet, ook niet met de uitspraak van vandaag. "Ik blijf de staat wantrouwen, we hebben natuurlijk heel slechte ervaringen. Ik hoop het natuurlijk van harte, maar enige scepsis die leeft er wel", zegt ze. "Eerst de maatregelen uitgevoerd zien, want aan bla bla bla hebben we niks."

Gerrit Jan en Marion van de Lagemaat, Enkhuizen

Het echtpaar weet als geen ander hoe het is om vliegtuiggeluid boven je huis te hebben. Gerrit Jan en Marion van de Lagemaat woonden namelijk vijftien jaar in Aalsmeer, maar verhuisden om die reden naar Enkhuizen. "En ook hier horen we nog steeds vliegtuigen, maar veel minder", zegt Marion. 

Gerrit Jan is als een van de eersten betrokken bij het aanspannen van de rechtszaak in 2019. Dat er nu een positieve uitkomst is, is een enorme opluchting. 

"Ze hebben ons jaren zeurpieten genoemd, maar er is écht wat aan de hand"

Gerrit Jan van de Lagemaat

Gerrit Jan en Marion van de Lagemaat na de uitspraak - NH Nieuws

"Wat is heel belangrijk is, is dat nu is toegegeven dat de staat niet voldoende aandacht besteed heeft aan het belang van omwonenden", vertelt Gerrit Jan. Dat is mentaal een belangrijk punt, na een jarenlange strijd."

"Ik hoop dat er nu bewustwording komt bij de overheid", zegt Marion. Haar man Gerrit Jan vult aan: "En bij de mensen op straat. Ze hebben ons jaren zeurpieten genoemd, maar er is écht wel wat aan de hand. We hebben niet voor niets geklaagd."

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]