Ga naar Content

Geliefd Heiloo's zwembad Het Baafje kan alleen open met heel veel vrijwilligers

De toekomst van zwembad Het Baafje in Heiloo ziet er na de financiële steun van de gemeente rooskleurig uit. En de nieuwe exploitant van het bad, Holland Sport, zit nu ook met de Vrienden van Het Baafje om tafel om het bad toch echt op 1 mei te openen. Maar daar zijn wel 150 vrijwilligers voor nodig. Daar gaat de groep bij helpen. "Het wordt een uitdaging zoveel mensen vast te leggen."

Vrienden van Het Baafje - Foto: NH Media

De nieuwe exploitant van het zwembad is daarnaast in overleg met alle bedrijven die bezig zijn met de technische aanpassingen aan het bad. "Het is passen en meten of ze voldoende mensen hebben die het op tijd klaar kunnen hebben", vertelt Eddy Bakker van Holland Sport.

Er moet nog een hoop gebeuren aan het bad voor de opening. "Er moet wat straatwerk gedaan worden, er moet een afdekzeil komen. Een tegelzetter komt langs om de tegels in het bad te herstellen."

Proefdraaien

Toch ziet Eddy Bakker het positief in, ook voor de jaren ná 2024. "We hebben veel kennis in huis en werken met veel ambitie en geloof om het zwembad open te krijgen, ook voor de lange termijn." Komende zomer wordt een proefdraaiseizoen voor Holland Sport.

Het belang van het zwembad voor Heiloo is hem ook duidelijk. "Het Baafje heeft niet alleen een functie, maar ook een verleden voor veel Heilooërs. Door zowel bestaande als nieuwe bewoners wordt het bad erg gewaardeerd. Als het eenmaal weg is, komt het ook niet meer terug."

"Veel mensen willen graag een dagje meehelpen, maar het structureel vastleggen van vrijwilligers wordt een uitdaging"

Lotte Blesgraaf, Vrienden van Het Baafje

De streefdatum voor de opening van het zwembad is dus 1 mei. Maar om ook echt open te kunnen gaan zijn heel veel vrijwilligers nodig. "Niet alleen tijdens het zwemseizoen, maar ook nu tijdens de voorbereidingen", stelt Eddy Bakker van Holland Sport. "Het is een must dat veel mensen opstaan om te komen helpen. We kunnen het niet alleen."

Vrienden van Het Baafje

Er zijn maar liefst 150 vrijwilligers nodig voor het zwembad. De Vrienden van Het Baafje, voorheen de actiegroep die zich inzetten voor het behoud van het bad, zijn geschrokken van wat er van hen verwacht wordt qua vrijwilligers. "We staan klaar om te helpen en bij te springen waar nodig, maar hadden wel een positiever beeld verwacht", vertelt Lotte Blesgraaf van de Vrienden van Het Baafje.

De taken die de vrijwilligers op zich moeten gaan nemen zijn erg uiteenlopend: van receptiewerkzaamheden tot schoonmaak. Het vinden van vrijwilligers is van levensbelang om voor het zwembad.

Volgende week vrijdag en zaterdag is een groot deel van deze mensen al hard nodig. "In dat weekend gaan we heel het zwembad schoonmaken en het groen om het bad aanpakken, zodat dat klaar is voor het seizoen", legt Blesgraaf uit.

150 vrijwilligers vinden wordt een flinke opgave. "Veel mensen willen graag een dagje meehelpen, maar het structureel vastleggen van vrijwilligers wordt een uitdaging. Het is natuurlijk zomervakantie dus veel mensen gaan ook weg, die gaten moeten worden opgevuld."

Hulp hard nodig

Heb je interesse om te helpen bij het draaiende houden van het zwembad? Bekijk dan de facebookpagina van Red Het Baafje of stuur een mail naar [email protected]

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]