Ga naar Content

Actiegroep bezorgd over vleermuizen bij ziekenhuis Alkmaar: "Bijna geen meer te zien"

Actiegroep Red de Hout vindt dat vleermuizen opzettelijk verjaagd worden door het licht dat uit de ramen van de nieuwbouw van het Noordwest Ziekenhuis schijnt. Volgens de actiegroep negeert het Alkmaarse ziekenhuis de waarde van de natuur. "De belangen van het ziekenhuis gaan voor." Noordwest zegt zich aan de regels te houden.

Foto: Adobe Stock

De Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) is volop bezig met de vernieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar. Er is een deel gesloopt en op die plek worden nieuwe operatiekamers, verpleegafdelingen voor complexe zorg en een ondergrondse parkeergarage gebouwd.

Actiegroep Red de Hout heeft de afgelopen jaren geprotesteerd tegen deze ontwikkelingen aan de rand van het oudste stadspark van Alkmaar. Aan mediapartner Streekstad Centraal laat de groep weten dat ze zich nog altijd zorgen maken over schade aan het park.

Het gaat nu vooral om lichthinder voor de vleermuizen. "Er is afgesproken dat de ramen het licht zouden temperen of dat er gebruik zou worden gemaakt van verlichting die geen impact heeft op de vleermuizen, maar hier lijkt niets van terecht te komen", stelt Johan Bos van de actiegroep.

"Het ziekenhuis straalt licht uit. Bijna geen vleermuis is nu nog te zien"

Johan Bos - Red de Hout

Bos heeft zelf een vleermuizendetector meegenomen naar de Hout en beweert dat hij heeft waargenomen dat er minder vleermuizen rondvliegen in het eerder donkerste deel van het park. "Het ziekenhuis straalt licht uit. Bijna geen vleermuis is nu nog te zien", verklaart hij.

Sietske Purmer van 'Noordwest Bouwt' meldt: "De lichthinder heeft onze aandacht en is meegenomen in het bouwplan." Zij weet niets over afspraken over lichtwering op de ramen of een andere kleur verlichting.

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) heeft vorige maand nog een inspectie uitgevoerd op de nieuwbouwlocatie en heeft de verlichting goedgekeurd. Er is volgens het ziekenhuis geen reden om de bouwwerkzaamheden te onderbreken of te wijzigen. Ze baseren zich op de goedkeuring van zowel de gemeente Alkmaar als de ODNHN.

Red de Hout heeft haar bezwaar ingediend bij de ODNHN.

Red de Hout bezorgd om lichthinder uit ziekenhuis - Foto: Red de Hout

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]