Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Aannemers tekenen bouwovereenkomst voor compleet nieuw ziekenhuis in Alkmaar

12 oktober 2022, 07.07 uur · Aangepast 12 oktober 2022, 09.39 uur · Door Priscilla Overbeek

Het Noordwest Ziekenhuis Alkmaar (NWZ) heeft een bouwovereenkomst getekend met de aannemers. Hierdoor kan het grote nieuwbouwproject, met een omvang van 35.000 m², eindelijk beginnen. Het gaat om de aanleg van de 'acute as' met operatiekamers, een spoedplein met Eerste Hulp, intensive care en verpleegafdelingen voor complexe zorg.

De bouwkuip waar de 'acute as' gebouwd gaat worden - NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Dit is de eerste fase van het vernieuwbouwtraject waardoor er naar verwachting binnen zeventien jaar een compleet nieuw ziekenhuis zal staan. De sloop van het westelijk deel van het ziekenhuis werd in 2020 al gestart. Maar geen enkele aannemer durfde het destijds aan met het budget van NWZ aan de nieuwbouw te beginnen.

"Na jaren van planvorming gaan we de nieuwe acute as nu echt bouwen"

Jurgen Sernee, lid raad van bestuur

Het ziekenhuis versoberde de bouwplannen en paste vervolgens de ontwerpen aan. Zo werd bijvoorbeeld de geplande ondergrondse parkeergarage een stuk kleiner gemaakt. Pas in mei dit jaar wist het NWZ aannemers te strikken om met het project te kunnen starten. 

Onzekerheden

Jurgen Sernee, lid van de raad van bestuur, zei na de ondertekening: "Na jaren van planvorming gaan we de nieuwe acute as nu echt bouwen. We zijn enorm trots op alle betrokkenen en de bouwpartijen die vandaag aan tafel zitten. Zeker in deze tijd, met onzekerheden in de wereld, zijn we tot een waardevolle samenwerking gekomen."

Impressie van het nieuwe ziekenhuis in Alkmaar

Afgelopen maanden is op het terrein de bouwkuip al aangelegd. Deze werkzaamheden worden eind deze maand afgerond. Daarna beginnen de betrokken aannemers met de eerste werkzaamheden van de nieuwbouw.

Starten in januari

Een woordvoerder van NWZ zegt dat dit in januari zal zijn. "Dat wordt nu allemaal afgestemd met de betrokken aannemers." Naar verwachting wordt de nieuwe acute as in de zomer van 2025 opgeleverd.

Precies twee jaar geleden maakte verslaggever Anne Klijnstra een reportage over de start van de sloop van het Alkmaarse ziekenhuis waardoor er ruimte komt voor de nieuwbouw:

Sloop Alkmaars ziekenhuis: "Begin van vernieuwbouwtraject van 17 jaar" - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]