Ga naar Content

Morgen Paasvee in Schagen, hoe denkt de organisatie over de toekomst van het feest?

Voor inwoners van Schagen en omstreken is het misschien wel het grootste feest van het jaar: Paasvee. Nog één nachtje slapen en dan wordt de Markt weer gevuld met dikbilkoeien die pronken op deze jaarlijkse keuring. En wanneer de prijzen verdeeld zijn is het tijd voor muziek en gezelligheid. Voorzitter Willem Keesom blikt vooruit op morgen en deelt zijn gedachten over de toekomst van Paasvee. 

De Markt in Schagen stroomt vol met dikbilkoeien - Foto: NH Media / Kelly Blok

Willem Keesom uit Nieuwe Niedorp zet zich in totaal al zeventien jaar, waarvan twaalf jaar als voorzitter, met hart en ziel in voor de jaarlijkse Paasveetentoonstelling in Schagen. Morgen is alweer de 123e editie en het evenement blijft onverminderd populair. Daarom een paar prangende vragen over dit bijzondere jaarlijkse evenement. 

Zijn er dit jaar nog wel genoeg boeren die met hun koeien afreizen naar Schagen? 

"Het is ongeveer gelijk met verleden jaar. We hebben een vergunning om honderdvijftig dikbilkoeien neer te zetten rondom de kerk, en die hebben we ook. We mogen dus niet mopperen."

"We hebben zelfs inzenders uit Brabant en mensen die echt tégen de grens aan wonen. Ook uit Friesland en Drenthe, ze komen echt overal vandaan."

Wat kunnen we morgen allemaal verwachten?

"Eigenlijk alles wat we normaal gesproken ook hebben. De koeien, de mechanisaties, de oldtimers, stalletjesmarkt en ook de kleine dieren. De kleine dieren zijn er een aantal jaar niet geweest en in eerste instantie was het niet gelukt om daar genoeg dieren voor te krijgen, maar uiteindelijk toch wel. Nu komen er ruim vijftig konijnen van diverse soorten naar het versplein in het Makado Centrum. Daar zijn we erg blij mee, want daar is veel belangstelling voor."

Er zijn tegenwoordig nog twee Paasveetentoonstellingen in Nederland, wat maakt Paasvee in Schagen zo geliefd?

"Vroeger, tot de uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2001, waren er nog negen tentoonstellingen. Na mond-en-klauwzeer werden de regels nogal aangescherpt en toen zijn alleen Schagen en Rhenen weer opgestart", vertelt Willem. 

"En je moet het niet doen om binnen te lopen. Het is echt een deel liefhebberij en een deel naamsbekendheid. De inzenders vinden dat het in Schagen allemaal puik geregeld is. Dat trekt natuurlijk ook. De dieren staan dik in het stro, er is een hoop belangstelling en alles loopt goed volgens schema. We pakken het als amateurs op een professionele manier aan en dat trekt een heleboel deelnemers aan. Ik weet iemand die bijvoorbeeld ook naar Rhenen toe ging, maar hij vond Schagen toch wel de 'Champions League'. Dat geeft weer extra motivatie om ermee door te gaan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jacob Worp uit Benningbroek was vorig jaar de grote winnaar met zijn koe - Foto: NH Media / Kelly Blok

Toch hoor je steeds meer organisaties en mensen die hun vraagtekens zetten bij dierenwelzijn tijdens zo'n tentoonstelling. Hoe kijk jij daar tegenaan? 

"Ik durf te zeggen: de mensen die komen met hun dieren zorgen ervoor dat ze zo goed mogelijk behandeld worden. Wij hebben niet het gevoel dat het een zielig verhaal is. De dieren die komen zijn in het begin wat onwennig, maar je ziet als snel dat als ze gewassen zijn en aan de balie staan, ze snel op hun gemak zijn."

Dierenwelzijnorganisatie Eyes on Animals is drie keer langs geweest, wat doen jullie met hun bevindingen? 

"Die nemen wij erg serieus. Die mensen kijken op een bepaalde manier naar dit soort evenementen en als er dingen zijn waar wij ons in kunnen vinden dan passen we dat aan."

"Ze schreven in het laatste rapport dat ze liever niet dit soort tentoonstellingen met dieren hebben, maar ze zijn ook wel zo reëel om te zeggen dat het een feit is dat dit georganiseerd wordt en schreven ook: 'Als het er dan toch evenementen georganiseerd worden met dieren, neem dan een voorbeeld aan Schagen'", aldus Keesom. 

Hoe kijk je naar de toekomst van Paasvee? 

"Je weet natuurlijk nooit hoe de wereld zich ontwikkelt. Als er op een gegeven moment geen draagvlak meer voor is, niemand zendt meer dieren in en we krijgen een regering met allemaal partijen als de Partij voor de Dieren, ja dan houdt het op met dit soort evenementen. Maar voorlopig heb ik niet het gevoel dat wij geen bestaansrecht meer hebben."

Wat zijn de weersverwachtingen? Moeten de koeien hun regenjas meenemen? 

"Ik heb toevallig net gekeken en het ziet er super uit. Weinig wind, geen regen en een graadje of veertien, vijftien. Dus dat kan niet beter. We hebben er alle vertrouwen in dat het een mooie dag kan worden."

Lees ook