Ga naar Content

Julian Rijkhoff helpt Jong Ajax langs Jong PSV en hoofdrol Ernest Poku bij Jong AZ

Jong Ajax was ruim te sterk in de beloftenclash tegen Jong PSV. De Amsterdammers wonnen met 3-0 door twee goals van Julian Rijkhoff. Bij Jong AZ had Ernest Poku een hoofdrol in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (2-0). 

Julian Rijkhoff was opnieuw belangrijk voor Jong Ajax - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Jong Ajax had afgelopen maandag na vier nederlagen op rij weer eens gewonnen op bezoek bij De Graafschap (0-2). Dat goede gevoel wilden ze meenemen naar de beloftenclash tegen Jong PSV. Dat lukte, want de Amsterdamse jonkies namen na een saaie openingsfase de leiding. Kian Fitz-Jim gaf voor op David Kalokoh en de spits schoof de bal simpel onder Joël Drommel door (1-0). De doelman uit Bussum speelde mee, omdat er geen restricties zijn voor keepers in onderlinge duels tussen Jong-teams.

Drommel kon even later wéér de bal uit het doel vissen. De ervaren verdediger CJ Egan-Riley ging opzichtig in de fout, waarna Julian Rijkhoff kon scoren tegenover Drommel (2-0). Tussen de doelpunten door dwong Jaydon Banel de Bussumer nog tot een puike redding. Julian Brandes, die de aanvoerdersband droeg, moest zich in de eerste helft laten wisselen na een bal in het gezicht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jong Ajax beleeft een simpele avond - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Brandes zag zijn teamgenoten snel in de tweede helft de score nogmaals uitbreiden. Rijkhoff kreeg via de kluts de bal in de voeten en schoof de 3-0 in het doel. Ar'Jany Martha zorgde voor het eerstvolgende gevaar met een hard afstandsschot. Ditmaal kon Drommel de inzet wel keren. Het was pas diep in de tweede helft, dat PSV voor het eerst een grote kans kreeg. Invaller Dantaye Gilbert produceerde slechts een rollertje. 

Jong Ajax voetbalde vervolgens simpel naar het einde van de wedstrijd. Door de zege hebben de jongelingen de vijftiende plek in de eerste divisie steviger in handen. Ze zijn volgende week vrij door de interlandbreak en spelen over twee weken tegen FC Emmen. 

Opstelling Jong Ajax: Setford; Henry (Alders/72), Brandes (Chahid/27), Verschuren, Martha; Vos (Ugwu/72), Fitz-Jim, Chourak (Appiah/72); Banel, Rijkhoff (Vink/82), Kalokoh (Speksnijder/63)

Tekst gaat verder onder foto.

Ernest Poku (rechts) wordt gefeliciteerd na zijn doelpunt - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Jong AZ won op Sportpark Kalverhoek met 2-0 van SC Cambuur. Ernest Poku zorgden voor beide goals en bewees opnieuw in uitstekende vorm te verkeren. 

In de openingsfase moest doelman Daniël Deen een schot van Augustin Anello keren. Na een klein halfuur opende Jong AZ de score via Poku na knullig balverlies van de Friezen. Even later werd een schot van Ro-Zangelo Daal ternauwernood tegengehouden door doelman Yanick van Osch.

Snel in de tweede helft breidde de marge uit via opnieuw Poku. De aanvaller kwam vrij voor het doel, omspeelde Van Osch en schoot daarna de 2-0 tegen de touwen. Via Remco Balk en Marco Tol zorgde Cambuur nog wel een beetje voor gevaar, maar verder kwam de ploeg niet. 

Net als Jong Ajax zijn de Alkmaarse beloften volgend week-einde vrij. De Graafschap is dan in Doetinchem de tegenstander. Jong AZ heeft door de zege de achtste plek steviger in handen. 

Opstelling Jong AZ: Deen; Esteves (Van Aken/82), Schouten (Esajas/62), Dekker (Berkhout/78), Stam; Mastoras, Kwakman, Smit; Kewal (Postma/82), Poku (Koster/78), Daal

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52