Ga naar Content

Aalsmeer krijgt hagelnieuw zwembad, oude bad 'economisch total loss'

Aalsmeerders kunnen zich verheugen op een spiksplinternieuw zwembad. Onderzoek heeft uitgewezen dat renovatie van het gedateerde zwembad De Waterlelie 'ten zeerste af te raden is', waardoor nieuwbouw de enige realistische optie is. Maar met drie mogelijke varianten voor een nieuw zwembad, staat de gemeente opnieuw voor een lastige keuze.

Foto: Zwembad de Waterlelie

Houtrot, roest, vocht én betonrot: onderzoekers kwalificeren het gebouw van zwembad De Waterlelie als 'economisch total loss'. Doordat renovatie hoge risico's met zich meebrengt, raden de onderzoekers renovatie 'ten zeerste af'.

Maar dat er wat moet gebeuren, is duidelijk, aldus ESA-directeur Jules Broex. Zijn Aalsmeerse organisatie beheert het zwembad in opdracht van de gemeente. "We zijn een waterrijk dorp, dus je moet wel een volwaardig zwembad hebben", stelt hij.

Ook inwoners zijn hard toe aan een opwaardering van het bad, zo blijkt uit peiling van de gemeente. 14 procent van inwoners die niet meer komt, zou bij betere faciliteiten, andere openingstijden en lagere prijzen wel weer komen, blijkt uit dit onderzoek onder 785 respondenten.

Nieuwbouwscenario's

Maar hoe dit nieuwe zwembad er uit moet komen te zien, is nog de grote vraag. Om dit te onderzoeken zijn er drie nieuwbouwscenario's uitgewerkt. De focus ligt in het ene scenario op instructiezwemmen en in het andere op recreatiezwemmen. Het laatste scenario is een tussenvariant. 

Tekst gaat verder onder de cirkeldiagrammen met argumenten voor bezoekers om naar zwembad De Waterlelie komen.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat individuen in de binnenbaden voornamelijk banen zwemmen en gezinnen met name recreatief zwemmen. 35 procent van de individuen tegenover 9 procent van de gezinnen zwemmen binnen baantjes. 16 procent van de individuen tegenover 27 procent van de gezinnen zwemt recreatief.

Daarnaast zwemt 5 procent van de individuen bij een vereniging en krijgt 14 procent van de gezinnen zwemles bij De Waterlelie. Net als mensen die banen zwemmen, maken ook deze mensen gebruik van het instructiewater.

Zwemles

Bij de keuze tussen een van deze drie scenario's, moet het tekort aan zwemwater voor zwemlessen in de regio worden meegenomen, benadrukte raadslid Greta Holtrop (Absoluut Aalsmeer) afgelopen raadsvergadering. De lange wachtlijsten komen onder andere door de sluiting van zwembad De Otter in Uithoorn en het verlies van het onderkomen van de Amstelveense zwemclub ABC.

"Voor recreatie is er voldoende in de omgeving"

Nicolette Pecht, inwoner uit Aalsmeer

De Aalsmeerse inwoner Nicolette Pecht wil daarom het liefst meer instructiewater. "Het zwembad heeft zwemles als regiofunctie. We zijn maar met 32.000 inwoners en voor recreatie is er voldoende in de omgeving", zegt ze, verwijzend naar de Westeinderplassen. "Voor instructie dan weer niet."

Openingstijden

Door de openingstijden voor recreatiezwemmen uit te breiden, kan er volgens haar al veel winst worden behaald. "Die zijn zo beperkt dat ik daar nooit mee uitkom, omdat mijn jongste zoontje dan slaapt." Ze gaat zelf naar zwembad De Waterlelie om banen te zwemmen en om te kijken bij de zwemles van haar zoontje.

Sietske Nab uit Amstelveen ziet in het nieuwe Aalsmeerse zwembad het liefst glijbanen en stroomversnellingen. Ze komt elke week naar zwembad De Waterlelie voor zwemles van haar jongste, maar komt ook graag naar de disco's. "Ik snap de noodzaak van meer instructiewater", vertelt ze. "Maar momenteel bouwt zwembad De Meerkamp in Amstelveen al uit."

Genieten

De Aalsmeerse inwoner Cynthia Methorst ziet punten voor zowel recreatie- als instructiewater. "Voor mijn dochters vind ik het belangrijk dat zij een goed instructiebad hebben en dat alle faciliteiten er zijn om ze goede zwemvaardigheden bij te brengen. Aan de andere kant genieten we er van om in het weekend of vakanties met het gezin te zwemmen en plezier te maken." Ze geeft daarom de voorkeur aan de tussenvariant.

De onderzoekers gaan de komende periode onderzoeken wat de drie scenario's betekenen voor bezoekers, wat deze kosten en welke risico's deze met zich meebrengen. Ook de locatie voor het zwembad moet worden bepaald. Wel plaatsen de onderzoekers een belangrijke kanttekening: het zal al snel vier jaar voordat het nieuwe zwembad kan worden geopend.

Als de gemeente ervoor kiest om te focussen op instructiezwemmen, komen er twee wedstrijdbanen met keerwanden. Het ene bad heeft zes banen. Het andere bad kan door de beweegbare bodem ook recreatief worden gebruikt met losse recreatieve elementen.

Glijbanen

In het scenario met de focus op recreatiezwemmen komt er een groot recreatiebad (425 m2) met glijbaan en stroomversnelling. Ook komt er een wedstrijdbad met zes banen en een doelgroepenbad met beweegbare bodem (200 m2). Dit laatste bad kan door de beweegbare bodem zowel voor instructiezwemmen als voor recreatief zwemmen worden gebruikt.

Het tussenin-scenario heeft een kleiner recreatiebad (250 m2), een wedstrijdbad met zes banen en een iets groter doelgroepenbad (250 m2) met beweegbare bodem.

In alle drie de scenario's vervalt buiten het peuterbad, komt er een diep buitenbad en een ondiep buitenbad.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]