Ga naar Content

Zwemschool met 400 kinderen op straat door prijsverhoging nieuwe sportschooleigenaar

De Amstelveense zwemclub ABC raakt haar onderkomen aan de Escapade kwijt, omdat de nieuwe eigenaar van het sportcomplex de prijzen die ouders voor zwemlessen moeten betalen drastisch wil verhogen. ABC gaat hier niet mee akkoord en dus moeten zij de 400 kinderen vanaf 1 april maar op het droge leren zwemmen.

Leraar van zwemschool ABC geeft les in zwembad aan Escapade in Amstelveen - Foto: NH Media

In Amstelveen is namelijk een tekort aan zwemwater, dus ABC kan niet zomaar ergens anders terecht. De zwemclub maakte tien jaar gebruik van het zwembad aan de Escapade, maar toen niet Health City maar Special Sports de huurder van het pand en eigenaar van de sportfaciliteiten werd, moesten nieuwe afspraken worden gemaakt.

Eigenaar Salah kreeg vervolgens een 'onredelijk' voorstel van de nieuwe exploitant. "Ouders moesten bovenop de kosten voor zwemlessen ook nog een lidmaatschap bij Special Sports voor kind én ouder afsluiten. Dan worden de lessen voor de meeste ouders onbetaalbaar", vertelt hij aan NH. 

Twee keer zo duur

Een mailwisseling tussen Salah en clubmanager Suzanne van Houwelingen in handen van NH ondersteunt zijn verhaal. NH heeft meerdere malen geprobeerd om met Special Sports in contact te komen over de nieuwe tarieven, maar krijgt geen gehoor. Van Houwelingen zou Salah hebben verteld dat een lidmaatschap voor volwassenen ongeveer 100 euro per vier weken kost en voor kinderen 40 euro.

Fractielid van de lokale SP Nora Fakirni maakt zich hard voor de zaak en kreeg Van Houweling eerder wel te pakken. "Mij werd toen verteld dat een lidmaatschap voor kind en volwassenen 175 euro per vier weken gaat kosten. Daar komen dan dus nog de kosten van de zwemles bovenop." 

"Er is hier overal water. Bij ons voor de deur loopt een gracht"

Moeder Assia

Dat zou er op neerkomen dat ouders meer dan het dubbele moeten gaan betalen en dat ziet Salah niet zitten. Special Sports zou nu van plan zijn om de zwemlessen zelf te gaan verzorgen.

"Voor ons is dat niet haalbaar", vertelt Assia. Haar 5-jarige dochter is bezig voor haar A-diploma en haar 4-jarige kan ook bijna beginnen. De Amsterdamse moest vanwege de lange wachtlijsten in de hoofdstad al uitwijken naar Amstelveen. Haar man woont wel in die gemeente.

Ze was toen blij dat ze ergens tussenkwam, maar houdt nu haar hart vast. "Het doet me wel wat, want ik vind het heel belangrijk dat ze leren zwemmen. Er is hier overal water. Bij ons voor de deur loopt een gracht." Ook vader Xavier vreest voor de veiligheid van zijn 7-jarige zoontje Fabian. De jongen volgde eerst zwemlessen bij gemeentebad De Meerkamp, maar ging daar maar niet vooruit.

Tekst gaat door onder de video

Ouders bezorgd over dure zwemlessen - NH Nieuws

"Hij was erg bang voor water", vertelt Xavier. "In de Meerkamp heb je grote groepen en bij ABC zijn die maar klein, dus het kind krijgt veel persoonlijke aandacht. Ze hebben hem echt van zijn angst afgeholpen en nu mag hij bijna afzwemmen voor zijn A."

Angst voor water

Meer ouders delen positieve ervaringen over kinderen met zwemangst die daar door de instructeurs van ABC vanaf zijn. De Engelstalige Andrew maakte het mee met zijn zoontje Aiden (8). Ook hij was op 4-jarige leeftijd erg bang voor water. "De instructeurs hebben hem op een fantastische manier zelfvertrouwen gegeven, dus het zou echt heel jammer zijn als dit verdwijnt."

Ook zijn jongste zoon Bodhi is inmiddels begonnen. "Met een kleine prijsstijging zouden we wel akkoord gaan, maar alles is al zo duur geworden. Als de prijzen te veel omhoog gaan zullen we als ouders van twee kinderen dus op zoek moeten naar iets anders ben ik bang. Dat zouden de kinderen heel erg jammer vinden."

"De persoonlijke aandacht die ze hier krijgen is uniek en dat moet je koesteren", vindt ook Xavier. "Het is zonde als dat moet wijken voor financieel gewin."

Jaar wachten

De ouders zullen de zwemlessen van hun kinderen dus waarschijnlijk moeten staken. Bij De Meerkamp is momenteel een wachtlijst van twaalf maanden. Afgelopen september wachtten 660 kinderen daar om met hun A-diploma te kunnen starten.

De gemeente Amstelveen is bezig om de wachtlijsten te verkorten, maar nu ABC zonder water zit, zullen deze vermoedelijk weer langer worden. Amstelveen bouwt een nieuw zwembad, maar dat is op zijn vroegst klaar in 2025. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]