Start van hoofdcontent

Amstelveen

nl

Geld als water: extra zwembad kost Amstelveen miljoenen meer door inflatie en missers

23 mei 2023, 22.05 uur · Door Jouri Bakker

Een extra bad in het Amstelveense zwembad De Meerkamp gaat de gemeente miljoenen extra kosten. In totaal heeft het college 4,5 miljoen extra nodig om het bad aan te leggen. Het grootste deel van die meerkosten was vanwege de inflatie onvermijdelijk, maar een deel had kunnen worden voorkomen met een nauwkeuriger bouwontwerp. 

Amstelveens zwembad De Meerkamp - Foto: Google Streetview

Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. In het bouwontwerp is onvoldoende rekening gehouden met de modernste standaarden op het gebied van verduurzaming. Ook zullen enkele verouderde installaties moeten worden vervangen, waarvoor de kosten niet op voorhand waren ingecalculeerd.

Met de 4,5 miljoen euro extra komen de totale kosten van het bad, inclusief het gebouw, op 16,5 miljoen euro. Het college vraagt de raad in te stemmen met de meerkosten, 'want prioriteit is de zwemveiligheid van de kinderen'. 

Zwemvaardigheid onder druk

Net als in veel andere regio's staat ook in Amstelland de zwemveiligheid en zwemvaardigheid van de jeugd onder druk. Nadat zwembad De Otter in Uithoorn medio vorig jaar de deuren had gesloten en de Amstelveense vereniging De Futen was gestopt met abc-zwemmen, liepen de wachttijden voor zwemlessen vorig jaar alleen maar verder op. 

De gemeente wilde enkele jaren geleden een geheel nieuw complex, maar door financiële onzekerheid in corona-tijd werd besloten dat plan uit te stellen tot 2030. Bovendien kan het huidige zwembad nog zo'n tien jaar mee, mits er enkele aanpassingen worden gedaan en het wordt uitgebreid met een extra bad.

Dat bad zou inclusief het daarvoor bestemde pand zou dus al 12.050.000 euro gaan kosten, en wordt nu dus ruim een kwart duurder dan gepland. Als de gemeenteraad tegen de verwachtingen van het college niet met de meerkosten instemt, zal de bouw niet in 2025 kunnen beginnen en worden de wachtlijsten alleen nog maar langer, waarschuwt verantwoordelijk wethouder Raat.

'Serieus bedrag'

Hij erkent in een persbericht dat het om een 'serieus bedrag' gaat. Tegelijkertijd vindt hij het gelet op de zwemveilligheid van de Amstelveense jeugd onverantwoordelijk om 'het extra zwemwater uit te stellen'. "Het is een van de belangrijkste voorzieningen in Amstelveen, waarvoor we onze verantwoordelijkheid moeten nemen." 

Omdat in 2021 een bedrag van ruim 21,5 miljoen euro is gereserveerd voor extra zwemwater, waaronder de bouw van een nieuw bad(gebouw) en de tijdelijke huur van extra accommodaties, zouden de meerkosten voor de gemeente geen financiële tegenvaller betekenen.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]