Ga naar Content

Renoveren of nieuwbouw? Gedateerd Aalsmeers zwembad vraagt inwoners om advies

Wie heeft er geen les gehad? Het Aalsmeerse zwembad de Waterlelie doet volgend jaar een halve eeuw dienst als decor voor recreatief, diploma- en schoolzwemmen, maar heeft zijn langste tijd gehad. Onderzoek moet uitwijzen wat het beste idee is: renoveren of herbouwen? Aalsmeerders mogen hun zegje doen. 

Zwembad de Waterlelie in Aalsmeer - Foto: NH Media

Dat bevestigt ESA-directeur Jules Broex tegenover NH. "We zijn een waterrijk dorp, dus je moet wel een volwaardig zwembad hebben." ESA is een Aalsmeerse organisatie die sportaccommodaties beheert. In dit geval in opdracht van de gemeente, de eigenaar van het zwembad.

Het zwembad is volgens Broex 'absoluut gedateerd' en minimaal aan een upgrade toe. "Zodat het weer vijftig jaar meekan. Het functioneert, maar het is minimaal. We hebben wel een glijbaan, maar verder een beperkte recreatieve functie en geen innovatieve zaken." 

Zwembadvloer

Bij die innovatieve zaken denkt Broex aan een zwembadvloer die door het hele zwembad verstelbaar is. Daarmee maak je veel meer zwemwater geschikt voor diplomazwemmen. Dat zwemwater is hard nodig in de regio Amstelland, zo bleek de afgelopen jaren.

"De sluiting van het zwembad in Uithoorn heeft ook bij ons voor druk op de wachtlijsten gezorgd", vertelt hij. Hij verwijst hiermee naar het einde van zwembad De Otter. "Bij ons sta je ook lang op de wachtlijst." Dat komt volgens hem niet alleen door het gebrek aan zwemwater, maar ook door gebrek aan instructeurs. 

Lees ook

Dat probleem speelt ook in Amstelveen, waar onlangs een campagne werd gelanceerd waarin medewerkers van zwembad de Meerkamp potentiële collega's oproepen te solliciteren

Kind aan huis

De 35-jarige Ilse uit Aalsmeer is kind aan huis bij de Waterlelie. "Met mijn oudste voor diplomazwemmen, en met m'n jongste voor het peuterzwemmen", vertelt ze. "Ik heb er zelf nog m'n diploma gehaald, en veel ouders die er vroeger les hebben gehad, komen er nu met hun kinderen." 

Een hypermodern zwembad hoeft wat haar betreft niet zo nodig. "Als het goed genoeg is, is het goed", zegt ze nuchter. Toch vindt ze dat 'het banenbad en het peuterbad' wel een upgrade verdienen. "En de douches en de kleedruimtes zijn gedateerd."

Het gebrek aan zwemwater in de regio ontgaat Ilse niet. "Na de sluiting van het zwembad in Uithoorn zijn die kinderen hiernaartoe gekomen", vertelt ze. Haar oudste kon zonder wachtlijst instromen, maar voor haar jongste heeft ze alvast maatregelen genomen. "Die is nu 3,5 en heb ik al ingeschreven, zodat hij hopelijk kan beginnen als 'ie 4.5 is."  

Doorlichten

Om een weloverwogen besluit over herbouw of renovatie te nemen, wordt het zwembad de komende tijd volledig doorgelicht. Het gebouw en de inrichting, maar ook de technische installaties worden gecontroleerd. 

Ook Aalsmeerders mogen hun zegje doen in het onderzoek dat wordt uitgevoerd door een onderzoeksbureau. Verenigingen zullen een op een worden bevraagd over hun wensen voor het toekomstige bad. Gebruikers en andere Aalsmeerders kunnen een enquête invullen. "We vinden het belangrijk te weten wat de wensen vanuit de bevolking zijn." 

Van het gas af

Het zwembad mag dan gedateerd zijn, op één vlak is het al helemaal voorbereid op de toekomst. "We zijn al volledig van het gas af", vertelt Broex. "Dankzij een warmtenetconstructie met een datacenter."  

De conclusie van het onderzoek naar het zwembad wordt voor de zomer verwacht. Dan worden de resultaten voorgelegd aan de gemeenteraad.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]