Ga naar Content

Broedvogels op Texel hebben last van drones, dus 'laat drone thuis'

Visit Wadden komt met een duidelijke boodschap: laat je drone thuis bij een bezoek aan de Waddeneilanden. Juist in het broedseizoen voor vogels, dat morgen begint, kunnen drones voor veel onrust zorgen, zo blijkt uit onderzoek. 

Texel vanuit de lucht - Foto: NH Media / Edo Kooiman

De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzoek gedaan naar de impact van drones op vogels, en dan met name op het inzetten van drones bij het tellen of monitoren van vogels. Hierbij hoeven onderzoekers niet meer door kolonies heen te lopen. 

Volgens de Rijkuniversiteit kan geconcludeerd worden dat de onrust van drones per vogelsoort verschilt. "De lepelaar blijkt het minst gevoelig voor verstoring door drones; grote stern, visdief, kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw en kluut zijn er gevoeliger voor. De kokmeeuw neemt een tussenpositie in."

Dat de kluut gevoeliger is voor de drones, hebben de onderzoekers ook vast kunnen leggen. In onderstaande video is te zien dat een kluut haar twee kuikens tijdelijk alleen laat na verstoring door een drone. 

Tekst gaat door onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De onderzoekers concluderen: "Om verstoring door recreanten met drones te voorkomen is een 'no-fly zone' van 160 meter rond de broedgebieden nodig." 

"Een mooie foto gaat niet voor het welzijn van deze dieren"

Wendy Oude Veldhuis, Visit Wadden

Maar Visit Wadden wil nog een stapje verder gaan om de broedvogels te beschermen. "We zagen dat drones snel voor verstoring zorgen. Om die reden roepen we bewoners en bezoekers nu op om hun drone thuis te laten bij een bezoek aan een natuurgebied in het Waddengebied. Een mooie foto gaat niet voor het welzijn van deze dieren", aldus Wendy Oude Veldhuis van Visit Wadden. 

Op Texel zijn er meerdere gebieden waar niet gevlogen mag worden met drones. Visit Wadden benadrukt hierover: "Voor iedereen die vragen heeft over het recreatieve gebruik van drones staat Visit Wadden klaar met advies."

Meer informatie: www.visitwadden.nl

Lees ook