Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Eerste experimentele vrachtvlucht met drone over Waddenzee nu wel gelukt

18 augustus 2022, 17.25 uur · Door Carina Gutker

Twee weken geleden werd het nog op het laatste moment afgeblazen, maar nu kon een drone wel opstijgen voor de eerste experimentele transportvlucht naar Texel. "Het ging uitstekend", vertelt dronepiloot Jim van der Mee van DroneQ, die de vlucht met maritiem technologie centrum METIP organiseerde.

METIP/DroneQ

Er was maar liefst twee jaar gewerkt aan de voorbereidingen, dus het was een teleurstelling dat het twee weken geleden niet door kon gaan. De oorzaak: zeevlam, ofwel snel opkomende mist op zee. Ook nu was het nog even spannend. "Gisteravond hoorden we dat er zonnestormen konden komen", zegt dronepiloot Jim van der Mee van DroneQ. "Daar kan de gps in de war raken en een halfjaar geleden vielen er zelfs satellieten uit de lucht."

Bodemmonster

Maar vanochtend kreeg het bedrijf toch groen licht. Van der Mee: "We zijn opgestegen in Huisduinen, zijn om de Razende Bol gegaan en Texel overgevlogen richting onderzoeksinstituut NIOZ. Daar werd het vervuilde bodemmonster dat de drone meehad eruit gehaald, waarna er een zender van een vogel in werd gedaan. Het NIOZ wilde zo testen wat het bereik van de zender was. Vervolgens vloog hij terug naar Huisduinen."

Daar kwam nog een kleine verrassing tevoorschijn, want het NIOZ had als bonus ook een t-shirt aan de drone meegegeven. "Met deze experimentele vlucht willen we laten zien dat drones ingezet kunnen worden om spullen te transporteren", vertelt Van der Mee. "We zijn er namelijk klaar voor, alleen laat de wet- en regelgeving het nog niet toe om drones in te zetten."

Vliegen met een drone naar de Waddeneilanden of boorplatforms is goedkoper en minder vervuilend, dan wanneer er schepen of helikopters worden gebruikt, zoals nu vaak gebeurt.

Boorplatform

Het ging vandaag om een gecontroleerde vlucht, wat was afgestemd met vliegkamp de Kooy en de marine - die vandaag overigens ook een oefening hield. "Er komen nog meer vluchten. Zo zijn we bezig om ontheffing te krijgen voor de eerste testvlucht naar een boorplatform, specifiek de L10-Alpha, die 60 kilometer uit de kust ligt. Terwijl de drone die we nu hebben gebruikt klein is en 40 kilometer kan vliegen, gaat het straks om een grotere drone die 160 kilometer ver kan vliegen en wel 15 kilo aan bagage mee kan nemen."

METIP/DroneQ

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]