Ga naar Content

Zo sloop je het grootste kunststof bouwwerk ter wereld: "Van piepschuim, dus moet secuur"

Het heeft de schijn van een geheime operatie, maar de grote witte tent voor het Hoofddorpse Spaarne Gasthuis moet de omgeving beschermen tegen neerdwarrelend piepschuim. De komende drie weken wordt de bushalte The Amazing Whale Jaw, gesloopt. Het gaat om het grootste kunststof bouwwerk ter wereld, dus nam NH een kijkje bij deze monsterklus. 

Jan-Willem mag de walviskaak slopen - NH Nieuws

Uitvoerder Jan-Willem Möhlen legt uit waarom die tent er staat: "Het kunstwerk bestaat voor negentig procent uit piepschuim. Wij hebben bedacht dat er een kuub of driehonderd vrij zou moeten komen. Als we dat in de buitenlucht verpulveren, vinden we dat overal terug."

Secuur

Het vele piepschuim is ook de reden dat de sloop van de 51 meter lange walviskaak zo lang gaat duren. "Het moet heel secuur gebeuren. We willen de blokken piepschuim er in zo groot mogelijke stukken uithalen." Daarnaast is het kunstwerk ook gewoon heel erg groot. De piepschuim blokken zijn omhuld met een laag polyester en dat maakt de walviskaak het grootste kunstof object bestaande uit één deel ter wereld. 

De gigantische oranje/roze kaak moet wijken, omdat de onderhoudskosten te veel zijn opgelopen. Met de ontleding van het kolossale ding verandert het straatbeeld flink. De nabestaanden van Maurice Nio lieten eerder aan NH weten verdrietig te zijn dat de walviskaak wordt gesloopt.

Ook Hettie, die vanmiddag op de bus staat te wachten, gaat het kunstwerk missen. "Het was toch wel een heel speciaal kunstwerk waarvan je dacht: wat is het en waarom staat het er?"

"Elke keer als je er doorheen liep, kreeg je een walm van pisgeur door je neus heen"

André - neemt vaak de bus bij Het Spaarne Gasthuis

Toch zijn er ook voorbijgangers die blij zijn dat de kaak wordt ontleed. André komt er eigenlijk al zijn hele leven langs als hij bij het Spaarne Gasthuis de bus neemt. "Het is jammer, want eerst was het een mooi kunstwerk", vindt hij.

Beste tijd gehad

Maar de tand des tijds en manier waarop hangjeugd met het kunstwerk om is gegaan heeft de schoonheid volgens hem doen verbleken. "Elke keer als je er doorheen liep om je bus te halen, kreeg je een walm van pisgeur door je neus heen, dus het is misschien maar beter dat ie straks weg is."

Ook busschauffeur Jessie vindt dat het kunstwerk zijn beste tijd had gehad. "Het straalde niet meer uit: hier wil ik lekker zijn of wachten op de bus", is zijn mening. De wachtruimte die voor buschauffeurs in de kaak was gemaakt, diende volgens hem nauwelijks zijn functie. "We hebben verderop een eigen pauzeruimte en daar gaat iedereen eigenlijk altijd naartoe."

Als de walviskaak over drie weken is gesloopt en al het piepschuim is opgeruimd, worden op de plek van het kunstwerk vier nieuwe bushaltes geplaatst. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]