Ga naar Content

Chirurgische precisie vereist bij Operatie Walviskaak: sloop kunstwerk duurt 3 weken

Na ruim twintig jaar is het einde verhaal voor de 51 meter lange walviskaak voor het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Het beeldbepalende kunstwerk, dat jarenlang dienst deed als bushalte, wordt de komende drie weken minutieus ontmanteld.

Kunstenaar Maurice Nio bij zijn walviskaak voor het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp - Foto: Alena Hanzlová - Wikimedia Commons

De walviskaak is gisteren met doeken ingepakt, vertelt woordvoerder José Lapré van de gemeente Haarlemmermeer aan NH. "Dat hebben we niet gedaan om de sloop aan het zicht te onttrekken, maar omdat de binnenkant is gemaakt van een soort piepschuim. We denken dat dat door de jaren heen kleiner is geworden en willen voorkomen dat het in de omgeving terechtkomt."  

Dat is ook precies de reden waarom de sloop drie weken in beslag neemt, vertelt ze. "Aanvankelijk is er sprake van voorbereidend werk, waaronder het veiligstellen van de omgeving." Vanaf vandaag gaat het spreekwoordelijk mes in de walviskaak. Volgende week volgt het grovere werk.

The Amazing Whale Jaw

The Amazing Whale Jaw is een kunstwerk van de vorig jaar overleden kunstenaar Maurice Nio en staat sinds 2003 voor het Spaarne Gasthuis. Jarenlang was de kaak hét 'bushokje' van de halte die het lokale Haarlemmermeerse netwerk met de Zuidtangent (nu lijn 300) verbond. Beschutting vonden reizigers in de holte van de kaak, waar ook een rustruimte voor buschauffeurs in zat. 

Eigenzinnige tegenhanger 

Volgens Nio's website gaat het om het grootste kunststof object ter wereld en is het ontworpen als 'sterke, eigenzinnige tegenhanger' van de 'neutrale architectuur' van het Spaarne Gasthuis. 

De oorspronkelijke transparante polyesterlaag was na twee jaar na de onthulling al flink verkleurd, daarom werd toen besloten de walviskaak een oranje coating te geven. Maar ook die coating was niet bestand tegen de tand des tijds (en de zon) en verkleurde flink. Inmiddels oogt de Walviskaak meer roze dan oranje zoals in onderstaande video te zien is. 

De Walviskaak werd jarenlang gehuurd door Connexxion, maar eind 2021 zegde de busmaatschappij de huur op. Omdat de gemeente geen twee ton wilde ophoesten voor wéér een nieuwe coating, ging ze op zoek naar een koper.

Reddingsactie

Die werd niet gevonden. Het Spaarne Gasthuis wilde het kunstwerk wel huren, maar niet kopen. En een kiosk met versnaperingen bleek evenmin een levensvatbaar idee. Sloop was de enige optie, concludeerde de gemeente, tenzij iemand een origineel idee had om het kunstwerk te redden.  

Daar had de Hoofddorpse kunstenaar Frans Ouwerkerk wel oren naar. Zijn tuin was nét groot genoeg voor het gevaarte, concludeerde hij in onderstaande video.

Frans Ouwerkerk stelt achtertuin beschikbaar voor De Walviskaak - NH Nieuws

Helaas voor kunstenaar Frans wees de gemeente zijn voorstel af. "Het vervoeren van het object, in zijn geheel of in stukken, kent te veel financiële en technische uitdagingen." De gemeente besloot Maurico Nio de mogelijkheid te bieden om met een passende oplossing te komen. Die kwam er niet, mede omdat de geboren Indonesiër in juli vorig jaar overleed

Zodra de walviskaak van het pleintje is verwijderd, komen er vier bushaltes voor in de plaats.  

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]