Ga naar Content

Familie overleden kunstenaar verdrietig om sloop 'Walviskaak': "In de harten gekropen"

Nabestaanden van de vorig jaar overleden architect Maurice Nio zijn teleurgesteld dat zijn kunstwerk 'The Amazing Whale Jaw' voor het Hoofddorpse Spaarne Gasthuis de komende weken wordt gesloopt. "De Walviskaak is gaan behoren tot het wezen van het plein in Hoofddorp en is in de harten van mensen gekropen", vertelt zijn weduwe Mary Berkhout-Nio aan NH.

Kunstenaar Maurice Nio bij zijn walviskaak voor het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp - Foto: Alena Hanzlová - Wikimedia Commons

Ze spreekt ook namens hun twee zoons Axel en Enzo. De drie zijn nog steeds heel trots op het werk van hun Maurice. "Mijn man was erg goed in het combineren van kunst en architectuur die mensen raakt", vertelt Mary. 

De Walviskaak is daar volgens haar een goed voorbeeld van. Het kunstwerk staat sinds 2003 voor het Spaarne Gasthuis. Jarenlang was de kaak hét 'bushokje' van de halte die het lokale Haarlemmermeerse netwerk met de Zuidtangent (nu lijn 300) verbond. Beschutting vonden reizigers in de holte van de kaak, waar ook een rustruimte voor buschauffeurs in zat. 

"Het heeft iets heel uitdagends en levendigs gegeven aan een plek die anders vrij saai was"

Mary Berkhout Nio

Mary vermoedt dat reizigers De Walviskaak zullen gaan missen. "We vinden het ontzettend jammer dat de Walviskaak nu wordt vernietigd. Vele jaren hebben mensen er met verwondering naar gekeken, zijn ze er doorheen gelopen en hebben ze erin gezeten. Het heeft iets heel uitdagends en levendigs gegeven aan een plek die anders vrij saai was."

De vele dappere pogingen die mensen hebben gedaan om het kunstwerk te redden, laten volgens haar wel zien hoe geliefd De Walviskaak was. "Helaas zijn die mislukt." Het kunstwerk wordt weggehaald, omdat het onderhoud te duur is geworden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Walviskaak - Foto: Kees van der Veer

Het Spaarne Gasthuis wilde de kolossale kaak wel huren, maar niet kopen en een kiosk met versnaperingen bleek evenmin een levensvatbaar idee. Ook de Hoofddorpse kunstenaar Frans Ouwerkerk deed een poging om De Walviskaak te redden. Het kunstwerk paste namelijk nét in zijn achtertuin. Uiteindelijk bleken de vervoerskosten zo hoog te zijn dat ook dat plan niet doorging.

De nabestaanden van Maurice kunnen nog wel van een hoop andere werken genieten. Zo ontwierp de architect viaducten, tunnels en bushaltes op het kerntraject tussen Schiphol en Haarlem en de ophaalbrug over het Amstel-Drechtkanaal in Vrouwenakker. Voor dat ontwerp won hij in 2010 samen met Sean Matsumoto de Dutch Design Award voor 'beste product openbare ruimte'. 

Stationshond

Daarnaast staat voor het station van Assen het kunstwerk 'Mannes de hond.' Collega-maker Robert Hack vond dat het beeld was verpest door de restauratie die de gemeente met hulp en naar alle tevredenheid van Nio liet uitvoeren. De rechter besloot dat Mannes wel mocht blijven staan. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]