Ga naar Content

Soap gaat door: groot deel verloederde golfbaan Naarderbos aangeboden op veiling

Eigenaar Michael van de Kuit biedt een groot deel van het terrein aan op een vastgoedveiling, het is een volgende stap in de langlopende soap rond de al langer verloederde golfbaan Naarderbos. Het gaat om zo'n 200.000 vierkante meter. Sailliant detail: de gemeente Gooise Meren heeft eind vorig jaar beslag gelegd op de grond. 

De golfbaan in het Naarderbos in betere tijden - Foto: Gouwenaar, CC0, via Wikimedia Commons

Van de Kuit en de gemeente liggen al jaren met elkaar in de clinch als het gaat om de golfbaan. De soap begon ongeveer vijf jaar geleden toen Van de Kuit in de clinch lag met de verhuurder van het clubhuis van de golfbaan. Het leidde er toe dat het huurcontract werd opgezegd en zonder clubhuis ging de golfbaan dicht. 

De golfbaaneigenaar vroeg een vergunning aan voor een nieuw clubhuis, maar kreeg die niet omdat er volgens het bestemmingsplan maar plek was voor één clubhuis. Van de Kuit vroeg daarna het faillissement aan voor de golfbaan.

Maar sinds het faillissement is het niet stil geweest rond de golfbaan. Al jarenlang is er namelijk geen onderhoud uitgevoerd en het terrein ligt er verloederd bij. Volgens de gemeente is Van de Kuit hiervoor verantwoordelijk en Van de Kuit wijst terug naar de gemeente. Afgelopen december besloot de gemeente beslag te leggen op de grond van en rond de golfbaan om Van de Kuit op deze manier te dwingen tot het verrichten van onderhoud.

Veiling

Maar nu blijkt Van de Kuit een deel van grond aan te bieden op een vastgoedveiling. De veiling start over een maand en daarbij gaat bijna 200.000 vierkante meter grond in de verkoop. Op de foto’s van de veilingsite is te zien dat de grond inmiddels toe is aan een flinke onderhoudsbeurt.

Met de veiling hoopt Van de Kuit het geld dat zijn bedrijf als financiering heeft verstrekt terug te krijgen. Volgens hem kan hij als erfpachthouder het beslag met deze veiling terzijde schuiven. 

Van de Kuit ontkent aan NH dat dit een manier is om terug te slaan richting de gemeente. “De relatie is zo kapot, dit interesseert ze niet", klinkt het resoluut.

Mogelijke stappen gemeente

"De gemeente betreurt het dat de ondernemer zich aan verplichtingen lijkt te willen onttrekken en beraadt zich op te nemen stappen", zo laat Gooise Meren weten in een reactie. "De beslaglegging hindert de ondernemer niet, maar zorgt er wél voor dat de gemeente op de hoogte blijft van een mogelijke verkoop aan derden. Met deze veiling lijkt daar nu sprake van en juridische gezien is dit ook mogelijk."

Lees ook