Ga naar Content

Eigenaar trekt na jaren getouwtrek stekker uit golfbaan Naarderbos: "Ga er nooit meer wat mee doen"

Het heeft er alle schijn van dat de al jaren verloederde golfbaan Naarderbos niet meer open gaat. Golfbaaneigenaar Michael van de Kuit trekt na jaren van getouwtrek met de gemeente definitief de stekker uit de golfbaan. "Ik ben er klaar mee en trek mijn handen er vanaf", zegt de vastgoedondernemer. 

Foto:

"Ik ga nooit meer wat doen met de golfbaan in Naarderbos", zegt eigenaar Van de Kuit resoluut.

De Naardense golfbaan kocht Van de Kuit vijf jaar geleden naar eigen zeggen 'uit liefde voor de sport en niet om geld te verdienen'. Maar het werd een hoofdpijndossier. "We hebben drie faillissementen gehad de afgelopen jaren. De gemeente denkt dat ik er veel geld aan verdien, dat is zeker niet het geval." 

Lees ook

Elf miljoen

Golfbaan Naarderbos ligt al meer dan vijf jaar braak. Het ooit zo strak gemaaide gras staat ondertussen metershoog. Dat is het gevolg van een conflict van de golfbaaneigenaar met de gemeente. De kwestie kwam tot een kookpunt toen de golfbaan geen toestemming kreeg om een nieuw clubhuis te bouwen. Zonder clubhuis, ging de golfbaan failliet

Er wordt al jaren gekeken om de zaak weer vlot te trekken, maar er lijken weinig stappen gemaakt. Van de Kuit wijst met een beschuldigende vinger naar wethouder Hugo Bellaart. Volgens de golfbaaneigenaar wil de wethouder een bedrag van elf miljoen over een periode van 40 jaar om de golfbaan de kunnen faciliteren.

"Het gaat niet meer over de sport, maar over het geld. Het gaat niet om faciliteren van zaken voor bewoners, het is machtspolitiek geworden"

Michael van de Kuit

Machtspolitiek

Te gek voor woorden, meent Van de Kuit. "Het gaat niet meer over de sport, maar over het geld. Het gaat niet om faciliteren van zaken voor bewoners, het is machtspolitiek geworden", stelt hij.

Van de Kuit denkt dat niet de golfbaan het probleem is voor de gemeente, maar hijzelf. Het is niet voor het eerst dat hij met de gemeente in de clinch ligt. Eerder was er veel te doen over de plannen met Speelpark Oud Valkeveen, ook eigendom van de vastgoedondernemer.

De meest logische optie voor Van de Kuit lijkt de baan verkopen, maar toch wil hij dit niet: "Als ik het verkoop aan iemand anders, dan kunnen de plannen over een jaar anders zijn. Dit gaat over mij, niet over de golfbaan."

Wat er wel met het gebied gaat gebeuren, is onduidelijk. 

Geen oplossing

Bewoners van de gemeente Gooise Meren hebben ook behoefte aan de golfbaan. Momenteel wordt de baan verwaarloosd en gebruikt als hondenuitlaatplek, zijn er actieve jagers aanwezig en heerst er weinig tot geen sociale controle in het gebied van bijna een miljoen vierkante meter.

Een oplossing voor de omgeving lijkt noodzakelijk. "Als de gemeente langskomt met een excuus, kunnen we weer aan tafel zitten en anders zien we het over 4 of 8 jaar wel weer als er een ander bestuur zit. Het is een prachtig gebied en ik ben een ondernemer die graag wil."

Terwijl Van de Kuit jaren in de wachtkamer moest zitten, omdat de gemeente eens goed wilde nadenken hoe en wat zij met de golfbaan wil, kwam Gooise Meren begin dit jaar eindelijk met een plan voor dit complex. Onder de nodige voorbehouden vindt de gemeente het goed dat er een nieuw clubhuis komt. Dat lijkt in het straatje te passen van de eigenaar. Niet het plan, maar vooral de houding van Gooise Meren is het grootste struikelblok voor de ondernemer.

De gemeente Gooise Meren wil niet reageren op de uitspraken van Van de Kuit en reageert alleen in algemeenheden. De gemeente beraadt zich momenteel over deze situatie met betrekking tot de golfbaan in Naarderbos. 

Lees ook