Ga naar Content

Counters bezorgen Jong Ajax driepunter op de Vijverberg, Poku redt eer voor Jong AZ

Jong Ajax heeft weer eens gewonnen in de eerste divisie. De jongelingen uit Amsterdam versloegen De Graafschap met 2-0 op de Vijverberg door Jaydon Banel en Nassef Chourak. Het was voor Jong AZ daarentegen een avond om snel te vergeten. Helmond Sport was met 3-1 te sterk. Ernest Poku redde in de slotfase nog enigszins de eer. 

Jaydon Banel (rechts) rent juichend weg na zijn winnende treffer. - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Zoals verwacht waren de Amsterdamse jonkies nauwelijks versterkt. Het eerste speelde zondagmiddag immers nog tegen Fortuna Sittard (2-2). Jong Ajax kreeg na een moeizaam begin op de Vijverberg, mede door het slechte veld, wel de eerste grote kans. Kian Fitz-Jim leek de bal voor het intikken te hebben na een combinatie met Jaydon Banel. De middenvelder schoot zijn inzet echter voor het doel van De Graafschap langs. 

De Superboeren namen vervolgens het initiatief over aan de hand van David Bosilj. Eerst schoot hij een volley simpel in de handen van doelman Tom de Graaff en enkele minuten later leidde zijn voorzet bijna een eigen doelpunt van Julian Brandes in. De Graaff was echter opnieuw alert. In deze fase kon Jong Ajax in aanvallend opzicht weinig klaarspelen.

De Graafschap-storm

Direct na de rust had Bosilj de openingstreffer in het doel kunnen koppen, maar De Graaff hield weer tegen. Via Banel kwam Jong Ajax, ondanks de kansenregen voor De Graafschap, op 0-1. De buitenspeler schudde Alexander Büttner af en schoot de bal in een streep achter doelman Thijs Jansen. De thuisploeg liet zich niet kennen en kreeg na de tegentreffer een gigantische kans op de gelijkmaker. Invaller Mimoun Mahi schoot van dichtbij naast. 

Hij zorgde vlak voor tijd met een leep balletje opnieuw voor gevaar. Zijn inzet ging via een Ajax-been weer naast. Het bleef ongemeen spannend, want via een ouderwetse carambole leek de bal er even later alsnog in te gaan. Jong Ajax hield de bal met veel kunst-en-vliegwerk uit het doel. Nassef Chourak zorgde in blessuretijd zelfs nog voor de 0-2 uit een counter, aangezien doelman Jansen meeging met een corner. 

Tekst gaat verder onder de Facebook-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De zege van Jong Ajax kreeg daarmee extra glans, want het had al vier duels op rij niet gewonnen. Dat gebeurde bijna een maand geleden (12 februari tegen MVV) voor het laatst. De ploeg van Dave Vos ontvangt komende vrijdag Jong PSV op Sportpark De Toekomst.  

Opstelling Jong Ajax: De Graaff; Sarfo (Alders/72), Brandes, Janse, Martha; Vos, Agougil (Chourak/61), Fitz-Jim; Banel (Gorter/86), Rijkhoff (Vink/61), Kalokoh (Chahid/86)

Tekst gaat verder onder de foto.

Jong AZ beleeft een treurige avond in Helmond - Foto: Pro Shots / Jules van Iperen

In tegenstelling tot Jong Ajax was Jong AZ wél versterkt op deze maandagavond. Zo stonden Myron van Bredrode, Jayden Addai, Lequincio Zeefuik en Ernest Poku aan de aftrap voor de Alkmaarse beloften. Het begin van het duel was echter dramatisch. De eerste grote kans van Helmond Sport lag via Monnickendammer Martijn Kaars in het netje: 1-0. 

Zijn doelpunt bleek het startsein van een zware avond voor Jong AZ. Kaars kon enkele minuten later vrij uithalen, maar doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro kon ditmaal wel keren. De bezoekers lieten zich hierna aanvallend iets meer gelden. Zo produceerde Enoch Mastoras een afstandsschot en ging een inzet van Poku net naast het doel van Helmond. 

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Van kwaad tot erger

Aan het begin van de tweede helft kreeg Zeefuik voor het eerst de ruimte om uit te halen. Goalie Wouter van der Steen keerde de inzet van de spits. Helmond liet enkele minuten later het net wél bollen. Giannis Botos krulde op schitterende wijze de bal achter Owusu-Oduro. Het verzet van Jong AZ leek gebroken, want binnen de kortste keren werd het ook 3-0. Alvaro Marin rondde een voorzet van Kaars af.

Poku zorgde in de slotfase nog voor een eretreffer. Hij schoot simpel raak op aangeven van Finn Stam. Verder dan dat kwam Jong AZ niet, waardoor het met 3-1 ten onder ging in Helmond. Ondanks de nederlaag vinden we de ploeg van Leeroy Echteld terug op de achtste plek.

SC Cambuur uit Leeuwarden is komende vrijdagavond de eerstvolgende tegenstander van Jong AZ op Sportpark Kalverhoek in Wijdewormer. 

Opstelling Jong AZ: Owusu-Oduro; Mastoras, Stam, Dekker, Esteves (Berkhout/68); Smit (Van Aken/62), Van Brederode (Koster/81), Kwakman; Addai (Reverson/81), Zeefuik (Daal/62), Poku

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52