Ga naar Content

IJsbaan Haarlem straks helemaal overdekt: "Maar NK Allround blijft in Thialf"

Nog een paar weken en dan zit het schaatsseizoen erop. Dat betekent dat er op IJsbaan Haarlem flink wat werkzaamheden van start gaan. Het middenterrein, waar nu een grasveld en kleine ijsbaan van dertig bij zestig meter liggen, wordt volledig overkapt en de middenbaan wordt bijna twee keer zo groot.

Wie nu rondjes over de Haarlemse ijsbaan schaatst, ziet nog goed wat voor weer het buiten is. Er hangt een groot doek over de helft van het middenterrein dat wind, regen en zon moet tegenhouden. Het hangt ongeveer twee meter lager dan het dak boven de 400-meterbaan. "Dat is voor de ventilatie. Daarom mochten we ook open blijven tijdens de coronaperiode", legt directeur Rob Kleefman uit.  

Een enkele zonnestraal kan nog regelmatig de omliggende 400-meterbaan bereiken. En ook regendruppels en windvlagen vinden nog steeds hun weg naar het ijs. Wat de ijskwaliteit niet ten goede komt. Door het vergroten van het doek moeten de weersomstandigheden straks zoveel mogelijk buiten worden gehouden.

Tekst loopt door na de foto.

IJsbaan Haarlem - Foto: Archief NH Media

Komende maanden wordt het doek over het middenterrein, dat er sinds 2016 hangt, ontmanteld en krijgt het een flinke schoonmaakbeurt. "Dat doet een gespecialiseerd bedrijf, maar waar het wassen gebeurt, weet ik nu even niet uit mijn hoofd. In ieder geval niet bij oma thuis", lacht Kleefman.

Lagere energierekening

Het doek komt na de wasbeurt terug en wordt uitgebreid met andere stukken doek, zodat de ijsbaan volledig wordt overdekt. "We hopen dat de energierekening dan ook meer omlaag gaat. Ik verwacht zo'n tien tot vijftien procent. Dat zie je nu ook al een beetje met alleen het huidige doek."

"Volgend jaar gaan we dan de ijsvloer in het midden vergroten. Dan moet het naastgelegen grasveld daar wel plaats voor maken."

Tekst loopt door na de foto.

IJsbaan Haarlem vanuit de lucht gezien - Foto: Google Maps

"We zien namelijk nu al dat het af en toe wel heel druk is op de middenbaan. Met schaatsende kinderen, ijshockeyers, kunstschaatsers, curling, noem maar op. Het is passen en meten, maar als die baan ongeveer twee keer zo groot wordt, hebben we die problemen niet meer", vertelt Kleefman.

Vergunning rond

Het leek er even op dat de ijsbaan geen toestemming zou krijgen van de gemeente om te verbouwen, omdat de ingediende plannen niet helemaal volledig waren. "Veranderende wetgeving en nieuwe eisen zaten een beetje in de weg, maar de vergunning is ongeveer twee maanden geleden verleend. En daar zijn we erg blij mee", aldus Kleefman.

Tekst loopt door na de foto.

IJsbaan Haarlem - Foto: Maikel Ineke

Een compleet overdekte schaatsbaan dus straks. Kan Haarlem dan bijvoorbeeld een NK Allround organiseren? "Theoretisch zou het kunnen, maar we hebben hier natuurlijk geen tribunes. Een marathon, met zo'n 1.000 tot 1.200 toeschouwers, kunnen we net hebben. En dat gebeurt ook al. Dan staat het zo'n beetje twee rijen dik langs de baan", vertelt Kleefman.

"Maar we moeten het ook niet willen. Er is maar één baan waar dat allemaal mooi kan en dat is en blijft Thialf. Wij zijn er voor de breedtesport."

De ijsbaan heeft een succesvol seizoen achter de rug. "We hadden zo'n 180.000 tot 185.000 betalende bezoekers. Dat zijn er zo'n duizend per dag", rekent Kleefman snel voor.

De allerlaatste Bert Grotenhuis Bokaal

Volgende week vrijdag staat de traditionele wedstrijd om de Bert Grotenhuis Bokaal weer op het programma in Haarlem. Oftewel: wie schaatst de meeste rondjes tussen openings- en sluitingstijd? Dus tussen 08.00 en 17.00 uur. Het is de twintigste en tevens ook de allerlaatste editie. Een jaarlijkse uitputtingsslag in de laatste weken van het schaatsseizoen. Enkele tientallen schaatsers doen mee, aanmelden kan nog steeds.

Deelnemers aan de Bert Grotenhuis Bokaal - Foto: Bert Grotenhuis

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]