Ga naar Content

Zomeropenstelling IJsbaan Haarlem toegestaan, ondanks bezwaar Milieudefensie

HAARLEM - De zomeropenstelling van de IJsbaan Haarlem is toegestaan. Dat stelt de rechter nadat Milieudefensie om onmiddelijke sluiting had gevraagd. De binnenbaan is sinds 11 juli open voor trainingen en zomerkampen van Kunstschaatsvereniging KSV. Dat is volgens de milieuactivisten verspillen van energie. 

Foto: NH Nieuws

De rechter oordeelt dat de gemeente terecht niet handhavend heeft ingegrepen, omdat de "in de vergunning geen voorschriften zijn opgenomen die het energieverbruik en de CO2-uitstoot tot een maximum beperken", zo staat in de schriftelijke uitspraak. 

Namens de gemeente voerde de Omgevingsdienst IJmond dinsdag tijdens de rechtszitting aan dat alleen de ammoniakuitstoot genormeerd is in de vergunning. En juist die uitstoot ligt sinds 2018 bij de aanschaf van een nieuwe koelinstallatie net onder die norm van 1.500 kilogram. 

Ook staat er volgens de rechter niet expliciet in de vergunning dat de ijsbaan alleen in de winterperiode gebruikt mag worden om te schaatsen. 

Stoken voor het heelal 

Nu de uitspraak van de rechter op tafel ligt, roert de Haarlemse politiek zich. De PvdA is van mening dat de zomeropenstelling van een deel van de ijsbaan niet te verantwoorden is met de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de gemeente. 

"De voorbeeldfunctie van de gemeente is op de tocht komen te staan", vindt raadslid John Oomkes. "Als je ambities hebt, moet je ook consequenties nemen. We willen niet de kunstrijders hun pretje ontnemen, maar je moet zorgvuldig omspringen met energie."

Ook omdat de IJsbaan van Haarlem deels zonder dak is, "stook je voor het heelal", vindt de PvdA. Oomkes stelt dat de kunstrijders van Haarlem en omgeving ook elders in Nederland kunnen trainen op een overdekte baan.  

Milieudefensie is bij monde van Karel van Broekhoven blij met deze politieke interesse. Er wordt nog nagedacht over een juridisch vervolg, maar vooralsnog ligt de bal bij de gemeente, vindt Broekhoven. "Als de raad zich stevig blijft opstellen, kan het nog wat opleveren." De milieuactivist is teleurgesteld in de rechterlijke uitspraak, omdat het voor hem zo logisch is dat als je iets nieuws doet je daar opnieuw vergunning voor moet aanvragen. "En dat is voor de zomeropenstelling niet gedaan."

"De voorbeeldfunctie van de gemeente is op de tocht komen te staan"

John oomkes, PvdA haarlem

Directeur Rob Kleefman is blij dat door de uitspraak van de rechter in ieder geval de kinderen die de zomermaanden hard getraind hebben de komende weken ook hun wedstrijden kunnen schaatsen op de binnenijsbaan. Voor volgend jaar staat het voor hem nog niet per definitie vast dat er weer in de zomermaanden een ijsvloer ligt.

“We gaan evalueren en analyseren en we gaan zeker ook in gesprek met de politiek van Haarlem”, zegt Kleefman. “We trekken ruim 300 duizend bezoekers uit Haarlem en omstreken en zijn dus ook van groot belang als sportvoorziening voor de gemeente. Maar we willen ook gezamelijk optreden in duurzaamheid.”

Kleefman wijst erop dat de ijsbaan al met de gedeeltelijke overkapping en de nieuwe koelinstallatie veel zuiniger ijs maakt dan vroeger. En nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen zullen op de voet gevolgd worden, maar het huidige alluminiumdak is nu niet in staat om een dergelijke installatie te dragen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]