Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Hoge energieprijzen staan opening IJsbaan Haarlem niet in de weg: '1700 zonnepanelen'

8 september 2022, 17.42 uur · Door Sanne Harmes

IJsbaan Haarlem verwacht op dit moment geen problemen door stijgende energieprijzen voor het komende schaatsseizoen. Haarlemse schaatsliefhebbers kunnen dus zonder zorgen hun ijzers uit het vet halen. Dankzij duurzame oplossingen kan de ijsbaan ook in deze tijden het hoofd boven water houden. "Ons doel is zo zuinig mogelijk het beste ijs produceren."

Foto: IJsbaan Haarlem gewoon open, ondanks hoge energieprijzen - Archiefbeeld / Ingezonden foto

Energie is voor ijsbanen een grote kostenpost, die door de stijgende prijzen alleen nog maar groter wordt. Over iets meer dan een week begint de ijsbaan weer met het opspuiten van nieuw ijs. In oktober is de opening van het schaatsseizoen. Rob Kleefman van IJsbaan Haarlem verwacht dat ze dit jaar ondanks de hoge prijzen een normaal seizoen kunnen draaien. 

"We zijn altijd al bezig geweest met verduurzaming", vertelt Kleefman. "De warmte die we onttrekken uit het beton waarop het ijs komt te liggen, gebruiken we in de winter bijvoorbeeld om onze gebouwen mee te verwarmen." Daarnaast worden er deze weken op het dak van de ijsbaan 1.700 zonnepanelen geplaatst. 

Zo zuinig mogelijk

Op die manier drukt IJsbaan Haarlem de kosten, maar dat betekent niet dat er geen zorgen zijn voor de toekomst. "We zijn bijna dagelijks bezig met ons energieverbruik. Ons doel is om zo zuinig mogelijk het beste ijs te produceren. Daar staan we voor en daar willen we niet op beknibbelen."

Toch merkt Kleefman dat ook andere ijsbanen het zwaar hebben. "Met deze ontwikkelingen wordt het steeds lastiger om de begroting rond te krijgen. Zover is het bij ons gelukkig nog niet, maar je weet niet wat de toekomst brengt. Ik kan me best voorstellen dat andere ijsbanen denken, 'dan maken we maar iets minder hard ijs'. Maar ja, dat is natuurlijk eigenlijk geen optie."

In West-Friesland lopen de zorgen van ijsbanen inmiddels zo hoog op, dat exploitanten van ijsbaan de Westfries een brandbrief hebben geschreven naar het college in Hoorn. De ijsbanen vrezen dat ze het financieel niet redden als de energieprijzen zo hoog blijven en overwegen zelfs om helemaal niet open te gaan dit jaar. 

Of schaatsers in Haarlem dit seizoen al iets gaan merken van de effecten van de stijgende prijzen? Dat vindt Kleefman nog lastig te zeggen. "Wij maken onze toegangsprijzen altijd al in het voorjaar, dus die staan vast. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd, dus het zou wel kunnen dat de prijzen volgend seizoen weer een stuk omhoog moeten. Het is echt afwachten hoe het seizoen verloopt."

De ijsbaan wordt binnenkort gereedgemaakt. Vanaf 1 oktober kun je weer voor de eerste keer over het ijs glijden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]