Ga naar Content

Aangespoelde zeeschildpad Breeze uit Castricum zwemt weer 'vrolijk rondjes'

Zeeschildpad Breeze, die tijdens kerst aanspoelde aan het strand van Castricum, maakt het goed. Toen de vinders schildpad 'Breeze' aantroffen, was het beestje onderkoeld. Breeze werd naar Blijdorp gebracht om verzorgd te worden, maar het was nog de vraag of ze het ging halen. 

Foto: Merlijn Hooijsma

Volgens Mark de Boer, dierverzorger bij Diergaarde Blijdorp, zwemt Breeze 'vrolijk haar rondjes tussen de andere schildpadden'. Mark heeft de afgelopen tijd geen complicaties gezien. "De grootste problemen hebben we getackeld", zegt hij. Voor eventuele longontsteking hoeft het beestje inmiddels niet meer bang te zijn. 

Breeze is al drie weken flink rond aan het zwemmen. Omdat ze in het park goed wordt verzorgd, met goed eten en de juiste temperatuur, is ze flink gegroeid. Toen de schildpad aanspoelde in Castricum was ze 30 centimeter lang. "Dat gaat hard op die leeftijd", aldus Mark. De verzorger schat Breeze op zo'n twee à drie jaar oud. Zeeschildpadden kunnen wel vijftig tot zestig jaar worden, dus Breeze is relatief gezien nog maar een baby.

"Je kan beter hier crashen dan nu op de koude Noordzee dobberen"

Mark de Boer, verzorger Blijdorp

"Ze groeit hier waarschijnlijk beter, omdat het hier warm is. Je kan beter hier crashen dan nu op de koude Noordzee dobberen", grapt Mark. Breeze is dus goed aangesterkt. "Als ze in de Atlantische Oceaan was gebleven, dan was ze een stuk minder hard gegroeid." 

Als alles goed verloopt hoopt Mark de schildpad aan het begin van de zomer uit te zetten. Dat hangt volgens hem af van verschillende factoren, waaronder de temperatuur van het water.

Het park heeft een genetisch onderzoek uitgevoerd bij Breeze, maar over haar type blijkt maar weinig bekend. Toch is het waarschijnlijk dat het beestje uit de Atlantische Oceaan komt en daar ook wordt uitgezet. "Waarschijnlijk wordt het rond de Azoren." 

Tekst gaat verder onder de video

BreezeVideo1 - NH Nieuws

Heel uniek

"Het is wel heel uniek dat er de afgelopen tijd zes zeeschildpadden zijn aangespoeld in Nederland", zegt Mark. "In 300 jaar spoelden er twaalf schildpadden aan in ons land en in het afgelopen jaar ineens zes." Wel benadrukt hij dat dit voor de beestjes zelf niet heel prettig is, omdat zij hier vooral komen door de opwarming van de aarde en hier niet thuis horen.

Mark vreest dat er de komende jaren wel meer schildpadden zullen aanstranden. "Gelukkig hebben wij plek voor zo'n dertig schildpadden, dus voorlopig kunnen we het wel aan. In de toekomst moeten we misschien meer gaan samenwerken met andere parken."

Diergaarde Blijdorp heeft sinds vandaag vijf schildpadden onder haar hoede, omdat het Texelse schildpad net is afgeleverd. Ook hij maakt het goed, laat zijn verzorger weten. Volgens Mark zijn alle schilpadjes rond de twee jaar oud, gezien hun gewicht.  Eén van de schilpadden heeft het een paar weken terug niet gered. Dat was een ander soort schildpad. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.