Ga naar Content

Historische behangfabriek BNI sluit definitief, tot groot verdriet van Heim

De recent failliet verklaarde behangfabriek BN International is voor veel Huizers een stukje nationaal erfgoed. Nu ook een doorstart onmogelijk blijkt, valt officieel het doek voor de bijna honderd jaar oude fabriek. Tot groot verdriet van oud-werknemer Heim Hagedoorn, voor wie de fabriek een speciaal plekje in zijn hart heeft.

Met oud-werknemer Heim bezoeken we de leegstaande fabriek en de reünie - NH Nieuws

Dat Heim Hagedoorn nog steeds verknocht is aan BN International (BNI), is overduidelijk. Na zijn pensioen schreef hij een boek over de fabriek, heeft hij zijn eigen Facebookpagina voor de fabriek en organiseert hij jaarlijks een reünie in de Krachtcentrale, een café in de oude centrale waar vroeger de elektriciteit voor het hele bedrijf werd opgewekt. 

De in Meppel geboren Heim kwam, na zijn studie Decoratieve Technieken in Zwolle, in 1975 terecht bij de Huizer fabriek, die toen nog de naam Balamundi droeg. Daarvoor had het de naam Balatum en uiteindelijk werd het BN International. Heim bleef ontzettend lang plakken bij de behangfabriek: met een tussenperiode van tien jaar bij de concurrent in Brabant heeft de inmiddels 71 jaar oude Heim er tot zijn pensioen in 2018 gewerkt. 

Doek is gevallen

Het internationaal opererende bedrijf bestond sinds 1925. In haar honderd jaar heeft de fabriek generatie na generatie aan Huizers en andere Gooiers van werk voorzien. 

Maar het ging al langere tijd niet goed met de bekende Huizer behangfabrikant. In 2020 werd het overgenomen door vastgoedbedrijf SVE Group, maar dat mocht niet baten. In november van 2023 vroeg het BN International uitstel van betaling aan, waarna het bedrijf door de rechtbank failliet werd verklaard. De aangestelde curator Sander Schouten deed nog onderzoek naar een mogelijke doorstart, maar dat bleek onmogelijk. Daarmee viel officieel het doek voor het laatste stukje maakindustrie in Huizen.

"Het was een heel sociaal en fijn bedrijf"

Oud-werknemer Bram

Wanneer de zaal in de Krachtcentrale zich vrijdagmiddag vult met oud-werknemers van de fabriek is de invloed van de fabriek op omgeving gelijk te merken. Van sales en administratie tot milieucoördinatie en afvalverwerking. Van elke afdeling en elke uithoek komt oud-personeel langs op deze jaarlijkse reünie. Voornamelijk om hun collega's van vroeger even te zien en herinneringen met elkaar te delen. "Het was een heel sociaal en fijn bedrijf", aldus een oud-medewerker.

Huizer historie

Verbaast over het faillissement is de zaal allerminst. "Ik zag het al wel een jaar of vijf aankomen", zegt reünie-bezoeker Bram, die er zelf 39 jaar en 10 maanden heeft gewerkt. Maar ondanks de nuchterheid over het faillissement is er ook wel degelijk wat emotie te bespeuren. "Er is toch wel wat boosheid en het gevoel van nostalgie wat overheerst", zegt Heim. 

Maar met het verdwijnen van de fabriek is het natuurlijk belangrijk dat dit stukje Huizer geschiedenis goed bewaard blijft. Heim is dan ook van plan nog een bezoek te brengen aan de leegstaande fabriek om het archief uit te spitten en voorwerpen uit de hoogtijdagen te redden van de sloop. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.