Ga naar Content

Asielboot legt loopplank uit voor feest: zo leren vluchtelingen en Huizers elkaar kennen

Vluchtelingen en hun Huizer ‘buren’ dichterbij elkaar brengen: dat was gisteren het doel van een groot winterfeest op de asielboot in de haven van Huizen. De buren maakten kennis met de vluchtelingen, de vluchtelingen op hun beurt met oer-Hollandse erwtensoep en een bingo. 

Winterfeest bij vluchtelingenboot - Erik Bootsman

De sfeer leek op die van een buurtbarbecue in een willekeurige straat, maar het feestje is belangrijker dan de gezelligheid alleen. “We willen dat de mensen elkaar leren kennen”, zegt Astrid de Vries van de opvanglocatie. “Er liggen plots twee boten, met mensen die je niet kent. Dat willen we veranderen.”

De vluchtelingen hebben zich flink ingezet voor het feest en kookten allerlei gerechten, waar met de buurt van werd gegeten.

Culturen ontmoeten elkaar

Het ontmoetingsfeest was georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Een welkome afleiding voor de asielzoekers die tijdelijk op de twee boten in de haven wonen. Voor het derde jaar op rij vangt de gemeente Huizen asielzoekers op in de haven. Dit keer gaat het om twee schepen. In de jaar ervoor ging het om een enkele boot. 

De zogeheten asielboot ligt er in de winterperiode: van oktober tot april. Daarna moeten de vluchtelingen weer ergens anders naartoe. Het politieke draagvlak ontbreekt om de boten met bewoners er het hele jaar te laten liggen. Dat komt mede door negatieve, anonieme geluiden van een aantal buurtbewoners. Door elkaar te ontmoeten hoopt het COA beide groepen nader tot elkaar te laten komen. 

Lees ook